Chia semínka jsou superpotravinou. To znamená, že o jejich účinky se v žádném případě nemůžete ochudit. Posílení imunity, podpora hubnutí, energie a hydratace - nejen tohle na vás čeká v každém zrnku!
Plody šalvěje hispánské jsou chutné, ale hlavně i extrémně zdravé. Ukrývají v sobě takovou nutriční kapacitu, že by byl hřích nezahrnout je do jídelníčku! Odkud se vlastně vzal tento jedlý poklad a proč je tolik prospěšný?
Chia semínka mají skoro tisíciletou tradici. Na jejich blahodárné účinky „kápli“ Aztékové, kteří díky nim překypovali skvělou kondicí, nezlomným zdravím a nevyčerpatelnou energií. Co všechno číhá pod slupkou?
Zdroj všeho dobrého
Malí přátelé obsahují desetkrát více omega-3 mastných kyselin, než kolik byste nalezli v lososu. Třináctkrát více vlákniny v porovnání s celozrnným pečivem, pětkrát více vápníku - na rozdíl od mléka. Špenát strčí do kapsy třikrát, pokud jde o zásobárnu železa. Ani brokolice si na semínka netroufne, protože má patnáctkrát méně hořčíku. Jsou také bohatá na vitaminy A, B1, B2, B3, B9 a B12.
Ani zrnko nazmar
Pozitivní účinky chia semínek se snad ani nedají spočítat. Je dokázáno, že jejich konzumace vede k posílení imunity, snížení stresu, zlepšení kvality pokožky a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Podporují metabolismus, přispívají ke zdraví kostí, mírní poruchy pozornosti, působí jako prevence osteoporózy, cévní mozkové příhody a vzniku rakoviny. Zkrátka a dobře, pravidelným užíváním předejdete celé řadě onemocnění. A navíc ještě zhubnete!
Když jdou kila domů sama…
Díky velkému obsahu vlákniny a bílkovin dokáží chia semínka pořádně zasytit. Při kontaktu s vodou po chvilce „
zgelovatí“, čímž zaplní žaludek a potlačí hlad. Ke všemu v sobě mají spoustu proteinů, které jsou potřebné k udržení svalové hmoty. Gel z chia semínek zpomaluje proces trávicích enzymů, takže nastává delší proces přeměny sacharidů na jednoduché cukry. Tím pádem nehrozí „
cukrové“ výkyvy ani nezvladatelná chuť na sladké. Do čeho je můžete přihodit?
Multifunkční doplněk
Hodně se přidávají do ovocných koktejlů, ale dají se vlastně použít do jakéhokoliv pokrmu. Jídlo tím nabude na objemu a bude sytější. Doporučené denní dávkování? Přibližně 15 gramů, což jsou 1-2 polévkové lžíce. Buď je můžete „přihodit“ na talíř, nebo je smíchat s vodou a vypít přímo. Co vy na to, nepřipíšete si kilové balení k vánočním přáním? Tenhle dárek je totiž k nezaplacení!
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6994964/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926888/