Konečně je tu zase sezona rebarbory! Načerpejte inspiraci našimi recepty – koláče, dezerty, marmelády i něco navíc.
Sezona je rebarbory je zhruba do poloviny července, pak už rostlina potřebuje načerpat síly na příští rok. Z botanického hlediska se jedná o zeleninu, i když je velmi často označovaná jako ovoce. Důvodem zřejmě bude, že její největší využití je právě na sladký způsob. Rebarbora nemá mnoho kalorií – ve 100 g je jenom 14 kcal. Obsahuje ale hodně kyseliny šťavelové, tříslovin, pektinů, železa a draslíku. Podporuje trávení a činnost žlučníku a jater (1). Že nevíte, jak ji využít? Prohlédněte si naše recepty a určitě si nějaký vyberete.
Studený kompot s jahodami a mátou
Tahle varianta je na horké letní dny jako stvořená. Můžete ji servírovat nejen jako dezert, svačinu, ale dokonce jako předkrm.
1 200 g rebarbory očistěte a nakrájejte na kousky. Vložte do hrnce a spolu se 2 lžícemi medu a 200 ml rebarborové šťávy zahřejte a asi 5 minut povařte.
2 Přidejte dalších 200 ml šťávy, špetku skořice a mletého anýzu a dejte do lednice na asi 15 minut vychladit.
3 Opláchněte horkou vodou pomeranč, kůru nastrouhejte a vymačkejte šťávu.
4 Polovinu kůry a šťávu vmíchejte do vychladlé rebarborové šťávy. Omyjte jahody a nakrájejte.
5 Připravte si misky, nalijte do nich vychladlou šťávu s rebarborou, přidejte jahody a zbytek pomerančové kůry a ozdobte mátou.
Rebarborové tiramisu
1 500 g rebarbory očistěte a nakrájejte na kousky. 60 ml rebarborové šťávy přiveďte k varu přidejte kousky rebarbory a přikryté povařte na mírném ohni asi 4–5 minut.
2 Podle chuti přislaďte a nechte vychladnout. Pomeranče omyjte horkou vodou, kůru nastrouhejte a šťávu vymačkejte.
3 Smíchejte 500 g mascarpone, 75 g cukru, 2 lžíce pomerančové šťávy a 2–3 lžíce pomerančové šťávy.
4 Do sklenic dejte italské sušenky nebo cukrářské piškoty a zalijte svařenou rebarborovou šťávou.
5 Skládejte vrstvy povařené rebarbory a krému z mascarpone a nechte asi hodinu vychladit.
Jahodový koláč s rebarborovým krémem
1 250 g mouky,160 g másla, 80 g cukru a jeden žloutek nejdříve smíchejte pomocí ručního mixéru, a potom rukama uhněťte hladké těsto. Ve folii dejte asi na 30 minut do lednice.
2 Těsto vyválejte na asi 3 mm a vyložte s ním formu na koláč. Přitom ponechte asi 2 cm okraj.
3 Dno těsta několikrát propíchněte vidličkou, vyložte papírem na pečení a zatěžkejte sušenými luštěninami. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečte asi 15 minut. Pak odstraňte papír a luštěniny a těsto pečte dalších 5 až 10 minut. Nechte vychladnout.
4 Rebarboru očistěte, nakrájejte na kousky a nechte posypané cukrem v hrnci.
5 Rozřízněte vanilkový lusk a vanilku přidejte spolu se dvěma lžícemi jahodového sirupu k rebarboře.
6 Povařte asi 3 minuty a nechte vychladnout.
7 4 listy bílé želatiny rozpusťte ve vodě a přidejte k ještě teplé rebarboře a mícháním rozpusťte. Dejte vychladnout.
8 Smíchejte 250 g řeckého jogurtu a 1 balení vanilkového cukru a přidejte k rebarboře.
9 Ušlehejte 200 g smetany a přidejte do rebarborového krému.
10 Krémem namažte těsto a dejte na 4 hodiny do lednice.
11 Omyjte jahody, rozpulte a koláč jimi ozdobte.
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7448319/, názor autora - zbytek článku