Saláty ke grilování rozhodně patří! Těstovinový salát, bramborový salát nebo zeleninové saláty dokážou totiž grilovanému masu dodat to „něco“ navíc.
Sezona grilování je v plném proudu! Proto přinášíme recepty na ty nejlepší a nejchutnější saláty, kterými pozvednete grilované maso na jinou úroveň.
Klasika v podobě bramborového nebo těstovinového salátu zaženou hlad, zatímco se maso začíná grilovat, zeleninové saláty naopak přinesou trochu svěžesti na stůl.
Ratatouille těstovinový salát
Suroviny
300 g těstovin
Sůl
1 stroužek česneku
2 červené papriky
1 žlutá paprika
10 snítek tymiánu
3 větvičky rozmarýnu
4 lžíce olivového oleje
Pepř
2 cukety
250 g lilku
1 červená paprika
2 lžičky tekutého medu
2 lžíce vinného octa
100 g kozího sýra
Postup
1 Těstoviny uvařte se stroužkem česneku. Papriky nakrájejte na větší kousky a na plechu asi 10 minut pečte.
2 V misce smíchejte všechny bylinky nakrájené najemno, přidejte 2 lžíce oleje a osolte a opepřete.
3 Přidejte nakrájenou cuketu, lilek a cibuli a důkladně promíchejte.
4 Rozložte na pečicí papír a upečte v troubě asi 15 až 20 minut.
5 Vychladlou zeleninu smíchejte s těstovinami a pečenou paprikou, podle chuti osolte a opepřete, zakapejte vinným octem a medem a servírujte s kozím sýrem.
Bramborový salát s fenyklem
Suroviny
1 kg brambor
Sůl
1 svazek kopru
1 lžička pepře
1 lžička soli
250 ml zeleninového vývaru
2 lžičky hořčice
3 lžíce vinného octa
500 kg čerstvého fenyklu
Postup
1 Brambory omyjte a uvařte ve slupce.
2 Ohřejte zeleninový vývar, smíchejte s hořčicí a 3 až 4 lžícemi vinného octa a nechte v něm ještě teplé brambory asi 2 hodiny louhovat.
3 Fenykl omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
4 Osolte a nechte 30 minut odpočívat. Mezitím opláchněte kopr, otrhejte lístky a nesekejte.
5 Smíchejte fenykl a kopr s vychladlými bramborami a podle chuti ještě osolte a opepřete.
Salát z červené řepy s kozím sýrem
Suroviny
400 g červené řepy
200 g karotky
Sůl
4 lžíce oleje
50 g portuláku
100 g listů z řepy
150 g kozího sýra
2 lžíce smetany
Postup
1 Červenou řepu a karotku omyjte, nakrájejte na kousky a položte na plech s pečícím papírem.
2 Pokapejte olejem, osolte a pečte asi 20-25 minut.
3 Portulák a řepné listy omyjte, kozí sýr smíchejte se smetanou a ochuťte solí, citronovou šťávou a kmínem.
4 Všechno smíchejte a podávejte.
Dobrou chuť!
Zdroj: názor autora - celý článek