Pitný režim by měl pokrýt denní výdej

05.07.2021 Johanka Mo Výživa

Jde o doplňování tekutin do těla pitím, které by mělo pokrýt denní výdej. Ztráty tekutin se liší především podle teploty a vlhkosti prostředí a naší fyzické zátěži. Naopak potřebu tekutin ovlivňuje tělesná hmotnost, pohlaví, věk, složení stravy a samozřejmě náš zdravotní stav.

Člověk a příjem vody

Naše tělo je tvořeno přibližně z 60 % vody, kterou v různých formách během dne vylučujeme. Je důležitá pro naši termoregulaci, ovlivňuje stav pokožky, ale především odvádí z našeho těla odpadní látky a naopak rozvádí živiny po našem těle.

Člověk denně vyloučí dva až tři litry vody, je třeba ji tedy doplňovat, aby nedošlo k dehydrataci. A kolik vody bychom měli vypít? Pomůže nám jednoduchá nápověda. Na každých 10 kg naší hmotnosti je potřeba příjem 0,4 l vody. Ovšem nezapomínejme na naši aktuální fyzickou zátěž a zdravotní stav.

Pitná voda je základ

Náš organismus ovlivňuje také to, jaké tekutiny přijímá. Čistá voda je prostě jedničkou! Naopak nápoje obsahující kofein a alkohol podporují vylučování vody z těla. Nejsou tedy pro pitný režim vhodné. Právě tak i slazené limonády a neředěné ovocné džusy, které obsahují nadměrné množství cukru. Hlavní je tedy pitná voda, neperlivé a pramenité přírodní minerální vody, neslazené čaje nebo vodou ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Prostřednictvím nápojů je tedy zajištěno přibližně 80–90 % denního příjmu tekutin. Pomocí stravy tělo získává zbylá procenta. Je tudíž optimální zařadit do našeho jídelníčku polévky, mléčné výrobky, dostatek ovoce a zeleniny.

Láhev s vodu vždy při ruce

Pitný režim bychom měli rozložit do celého dne a začít hned ráno. Před večerním spánkem je ovšem lepší pití omezit, aby buzení na toaletu nenarušovalo spánek. Důležité je rozhodně vyhnout se nárazové konzumaci nadměrného množství tekutin, které může takovým převodněním vyvolat zdravotní komplikace.

Pokud si tedy nejste jistí, jestli správný pitný režim dodržujete, použijte naši nápovědu, vypočítejte si podle své hmotnosti, kolik tekutin je pro Vás vhodné vypít, a pak už jen stačí připravit láhve s vodou a během dne prostě popíjet.

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com, mayoclinic.org






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Velké jablkové palačinky

45min
(20 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

40min
(27 hlasů)

Omeleta plněná baby špenátem

55min
(11 hlasů)
Více tipů
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat