Zažeňte chuť na sladkou tečku po obědě

Někdy se však ze čtverečku čokolády po obědě stane pořádný čtverec, nebo přesněji obdélník v podobě celé tabulky. Pokud se to děje opakovaně a vás den co den po obědě trápí nezvladatelné chutě na pořádný dezert, může to mít za následek vychýlení ručičky na váze. Přemýšleli jste někdy, proč se tohle děje a zkusili jste tomu porozumět?

V dnešním článku si ukážeme nejčastější důvody, proč máte po obědě chutě na sladké a co s tím můžete dělat.

Velký kalorický deficit

Nejíte dost s ohledem na svůj výdej, snažíte se držet extrémní diety, nebo se nestíháte najíst? Chutě na sladké vás zaručeně potrápí o hodně více. Myslíte si, že čím větší kalorický deficit, tím rychlejší výsledek? Takhle přepálené starty mají často rychlé konce a většinou nám ještě přidají kila navíc. Začněte s deficitem 15–20 %. Dlouhodobě ho nenastavujte příliš nízko (více než 30 %), k lepšímu výsledku se totiž nedostanete. Možná spíš budete zklamaní, protože utrpí vaše dobrá nálada, budete hladoví a při sportu vám bude chybět energie.

Máte malý oběd

Oběd je pro mnohé důležitým a možná i největším jídlem dne. Nechtějte proto svoje tělo nebo spíše žaludek obelhat. Pokud poobědváte salát s okurkou nebo pro změnu malou misku polévky, chutě na sladkosti nebo jiné nezdravé jídlo vás brzy doběhnou.

Nedostatek živin

Někteří často vynechávají zbytečně sacharidy. Druhou chybou je vynechání bílkovin. Mnoho lidí si vybírá jídlo bez masa v domnění, že je lehčí a vhodnější. Není to pravidlem. Jídlo, kde je nedostatek bílkovin nebo snad chybí úplně, vás příliš nezasytí. Příkladem může být zeleninové rizoto, kterého sníte požehnaně, ale přesto vás nasytí sotva na dvě hodiny. Další chybou může být vynechání vlákniny, kterou najdeme např. v zelenině. I ta se spolu s bílkovinami přispívá k pocitu sytosti.

Zvyk

Možná už z dětství máte zafixováno, že hlavní jídlo musí končit sladkou tečkou. Nebo jste právě tu sladkou tečku dostávali za odměnu, pokud jste dojedli hlavní jídlo. Ačkoli věřím, že to s vámi rodiče mysleli dobře, k budování těch správných návyků to úplně nepřispívá. Zkuste se proto na moment zastavit a zhodnotit, jestli po něčem sladkém sáhnete, nebo ho vlastně vůbec nechcete.

Zdroj: Názor autora, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat