Chtěli byste jíst zdravě a ideálně přitom shodit pár kilo? Pak vám doporučujeme tento lahodný recept na domácí chléb z ovesných vloček – bez pšeničné mouky!
Ovesné vločky jsou na hubnutí ideální. Jsou plné zdravých živin, zasytí na dlouhou dobu a zastavují chutě. Jako alternativu k pšeničné mouce můžete použít právě ovesné vločky – díky nim je chléb, palačinky atd. okamžitě zdravější (1)!
Proč je chléb z ovesných vloček zdravější?
Přestože ovesné vločky obsahují také spoustu energie a sacharidů, jde o tu zdravou verzi s dlouhým řetězcem. To umožňuje, aby nám hladina cukru v krvi stoupala jen pomalu, a proto nás nehoní mlsná a jsme dlouho sytí. Kromě toho jsou ovesné vločky obzvláště bohaté na živiny, vlákninu a vitamíny (2).
Pokud milujete chleba, a přesto chcete zhubnout, rozhodně byste měli vyzkoušet tento lahodný recept na chléb s ovesnými vločkami.
Chléb s ovesnými vločkami
Ingredience
na 1 bochníček potřebujete:
225 g křehkých ovesných vloček
225 g ovesných vloček
2 balíčky prášku do pečiva
1 lžička soli
520 g nízkotučného jogurtu
3 vejce
Příprava
Předehřejte si troubu na 175 stupňů. V jedné misce smíchejte vejce a jogurt a přidejte ovesné vločky, sůl a jedlou sodu. Směs promíchejte hnětacím hákem, dokud nevznikne hladké těsto.
Vytvořte bochník chleba a vložte ho do ošatky. Chleba pečeme v troubě 60 minut. Potom chléb přikryjte a pečte chléb dalších 10 minut.
Tipy navíc
Připravte si hrst chia semínek, lněných semínek a slunečnicových semínek, kterými posypete chléb před pečením. Tím mu dodáte extra porci živin, a navíc vás zasytí!
Jak správně skladovat chléb
Chléb byste nikdy neměli skladovat v lednici, protože je tam příliš vlhko, což způsobuje tvorbu plísní. Méně vhodné pro skladování pečiva jsou také plastové a papírové sáčky. Papír chléb vysušuje, v igelitových sáčcích se daří choroboplodným zárodkům – rychle se zde tvoří plísně. Mimochodem, v případě vzniku plísní byste měli zlikvidovat celý chléb – a ne pouze odříznout postižená místa!
Lahodný bochník udržíte v nejlepší kondici v chlebníku! V ideálním případě by se teplota v místnosti měla pohybovat kolem 18 stupňů a nádobu byste měli jednou týdně vyčistit octovou vodou.
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625765/, názor autora - zbytek článku