Léčba akutního ústřelu v bederní páteři

Už se vám někdy stalo, že jste se ohnuli a při vstávání se vám „něco pohnulo“ v zádech, načež jste zůstali ochromeni, neschopni vstát a narovnat se? Pak máte osobní zkušenost s nepříjemným jevem zvaným ústřel nebo houser. Obojí znamená totéž, tedy nepříjemnou a bolestivou blokádu bederní páteře.

Blokáda bederní páteře vzniká většinou při nesprávném pohybu, z přetížení při práci, při zvedání těžkých předmětů, v důsledku průvanu apod. V místě vás může píchat, tzv. ustřelovat, případně vás může v postižené oblasti spodních zad přechodně pálit a tlačit až do dolních končetin (1).

Co dělat při akutním ústřelu v bederní páteři?

Základem je postižené místo udržovat v teple (např. hřejivé elektrické polštářky) a dodržovat klid minimálně po dobu jednoho až tří týdnů. Pro úlevu od akutní bolesti se pak doporučuje poloha na boku, kdy se postižený „houserem“ stočí do klubíčka. Pokud bolest ani poté neustupuje a naopak sílí, je na místě navštívit lékaře nebo fyzioterapeuta (1).

V žádném případě se nepokoušejte bolest „rozhýbat“. Nepomůžete to, naopak by to mohlo ještě více uškodit. Obzvláště to platí v případě, že cvičíte ve fitku, zvedáte těžké váhy a jeden z „mrtvých tahů“ se vám nepovede. Obecně vžité pravidlo „to další den přecvičím“ je v tomto případě zcela nevhodné až nebezpečné. Vyhýbat se prudkému pohybu a nadměrné zátěži je potřeba i několik dnů až týdnů poté, co bolesti poleví (1).

Jak se „houserovi“ vyhnout?

Základem jsou posílené zádové i břišní svaly. Pokud se vám „houser“ stává pravidelně, pak to znamená, že máte špatné držení těla, k čemuž přispívá sedavé zaměstnání, těžká práce, jednostranná zátěž, obezita, stres, prochladnutí nebo nedostatečná či naopak přílišná aktivita. V důsledku toho pak vznikají svalové dysbalance a tzv. „zkřížené syndromy“. Dolní zkřížený syndrom na první pohled poznáte díky specifickému vysazení pánve vzad, kdy dochází ke zvýšenému prohýbání v oblasti beder a uvolňování břišních svalů vpřed. Odtud pak známá: Chůze na kačera (2). 

Kromě zmíněných viditelných příznaků se může dolní zkřížený syndrom projevit také specifickými bolestmi zad v bederní oblasti. Je to první velmi vážný varovný signál, že něco není v pořádku. Svaly ochabují, zkracují se a jejich odolnost slábne. Pokud je pravidelně neprotahujete a neposilujete, a naopak je neuváženě namáháte dál, máte zaděláno na velký problém. Chronické potíže bolesti spodních zad se totiž odstraňují velice složitě a zdlouhavě, nemluvě o nákladnosti takové léčby, zejména co se týče návštěv fyzioterapeuta. Proto je na místě řádná prevence (1).

Jak posilovat záda a střed těla?

Nejúčinnější je samozřejmě jóga pod vedením zkušeného instruktora, který vám pomůže účinně protáhnout svalstvo a odstranit základní blokády. Dále jsou velmi účinné cviky jako „superman“, „mosty“ či „hyperextenze“. Se všemi zmíněnými cviky vám poradí zkušený instruktor ve fitku nebo fyzioterapeut, a provádět je následně můžete i doma (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431107/, (2) www.wellness-rychleby.cz/cs/blog/prvni-pomoc-od-housera-a-jinych-bolesti-zad/, vitalia.cz/clanky/akutni-bolesti-zad/, (3) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat