Ideální nápoje po sportovním tréninku

Pít by se mělo a to hlavně po sportu. Ale co? Obrovská pozitiva má třeba kokosová voda nebo zeleninová šťáva. Ale smlsnout si můžete i na čokoládovém mléce!

O nesporných výhodách pravidelného cvičení se mluví a píše neustále. Asi každý tedy ví, že sport zlepšuje nejen tělesné křivky, ale i zdraví a psychickou pohodu (1). O co ale okrádá, to jsou tekutiny a elektrolyty, což může značně přispět k následné dehydrataci, únavě a bolestivosti pohybového aparátu. Naštěstí ale existuje spousta nápojů, které tyto ztráty zase vyrovnají! Co si dopřát, když vás doporučovaná čistá voda ani trochu neláká?

Zkuste kokosovou

Kokosová voda je nasládlá bezbarvá tekutina, která se získává z dutin nezralých kokosů. Patří na seznam nízkokalorických nápojů, co překypují prospěšnými látkami. Obsahuje spoustu aminokyselin, antioxidantů, enzymů a vitaminů, stejně jako zmíněných elektrolytů, jmenovitě pak draslíku, sodíku a hořčíku. Pomáhá tedy doplňovat minerály po propoceném tréninku, což ale není jediná přednost. Tohle exotické občerstvení totiž také dodává energii a podporuje regeneraci (2). A chutná prostě skvěle!

Čokoládové mléko není tabu

Striktně se vyhýbáte všemu, v čem je čokoláda? V případě čokoládového mléka není taková oběť vůbec nutná. Ne, tohle není přímý útok na vaši dietu, spíše způsob, jak jednoduše dotankovat to, co vaše tělo při sportu ztratilo. Tahle dobrota se proto po cvičení vřele doporučuje! Zvýší vám hladinu tekutin, bílkovin, sacharidů i minerálů, přičemž představuje lahodnou regenerační vzpruhu (3).

Výhra se zeleninovou šťávou 

Nelze popřít, že je zelenina famózním zdrojem takřka všech nezbytných prvků, díky kterým organismus funguje na optimální úrovni. Tak proč nezabít dvě mouchy jednou ranou a nedat si drink z ní tvořený? Uhasí nejen žízeň, ale i potřebu po živinách, které jste během tréninku museli oželet. Přispěje také k regeneraci a zabojuje proti bolestivosti svalů. Jeho složkou může být listová zelenina, červená řepa, mrkev, celer, okurka i brambora (4). Zkrátka cokoli, co máte k dispozici!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7110305/, (3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23075563/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372571/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat