Podceňované funkční zelené potraviny

Všichni se do značné míry shodneme na tom, že listová zelenina má svůj nutriční potenciál – stejně jako bylinky. Tak proč je někteří lidé podceňují? Těžko říct, nicméně tyto funkční zelené potraviny by na vašem stole rozhodně neměly chybět!

Sezona čerstvých potravin začíná. Jaké položky byste si určitě neměli nechat ujít? Ať už jde o nákup či pěstování, jisté funkční zelené dobroty toho nabízejí mnohem víc, než si umíte představit!

Řeřicha

Řeřicha je nejvýživnější listovou zelení s nejvyšším obsahem cenných látek. Může se pochlubit živinami, jako je vitamin K, vitamin C, kyselina listová a vitamin B9. Chutná pepřově a lahodně. Řeřicha urychluje hojení ran a zlomenin (1), za což vděčí přítomnosti flavonoidů a tříslovin.

Rukola

Rukola patří do čeledi brukvovitých. Mírně štiplavá chuť rukoly prozrazuje její příbuznost s košťálovou zeleninou. Co se týče příznivých účinků na člověka, rukola je známá již od římských dob, a to pro své afrodiziakální vlastnosti a další biologické účinky, včetně diuretických a žaludečních benefitů. Kromě toho zlepšuje trávení (2).

Zelená hořčice

Komatsuna neboli japonský hořčičný špenát je listová zelenina s listy připomínajícími rukolu. Obecně je bohatá na vlákninu a mikroživiny, jako je vitamin A, vitamin B6, vitamin C, měď, vápník, železo a hořčík. V ajurvédě je zelená hořčice něčím, co podporuje trávení.

Tymián

Tymián, vytrvalý divoký keř z čeledi Lamiaceae, pochází z oblasti Středozemního moře a je považován za důležitou divokou jedlou rostlinu, která se využívá v potravinářském, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. Tymián je nabitý fytonutrienty, minerály a vitaminy. Kromě toho je tymián již dlouho známý pro své antivirové, antibakteriální, protiplísňové a antiseptické aktivity (3).

Bazalka posvátná

Bazalka posvátná neboli tulsi je nejposvátnější rostlinou hinduismu, v Indii se pěstuje více než 3 000 let. Mnoho studií in vitro, na zvířatech a na lidech potvrzuje, že tulsi má mnohočetné terapeutické využití, včetně adaptogenních, antimikrobiálních, protizánětlivých, kardioprotektivních a imunomodulačních účinků (4). Často se používá jako prostředek proti stresu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7113932/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9320972/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9147557/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5376420/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat