Uspěchaný život není důvodem k nezdravému stravování

Jak jíst zdravě, když se za celý den nezastavíte? Dobrá otázka, která ovšem má svoje řešení. Nedělejte si starosti, na výběr máte hned z několika možností!

Uf! Potřebujete odbavit náročnou pracovní zakázku, do toho pečujete o rodinu, domácí mazlíčky nebo jiné členy rodiny. Přesto víte, že strava je pro vás důležitá. I proto se vyhýbáte jídlům s vysokým obsahem nasycených tuků, sodíku a cukru, které mohou vést k obezitě (1), zvýšeným hladinám cholesterolu v krvi a vysokému krevnímu tlaku. Tohle všechno jsou rizikové faktory srdečních onemocnění. Existují však způsoby, jak sebe sama neošidit a dopřát si to nejlepší – navzdory příšerným časovým podmínkám.

Možnosti zdravé restaurace

Mnoho restaurací aktuálně nabízí lehčí jídla s menším obsahem kalorií. Na začátku týdne vždy zkontrolujte online nabídky restaurací ve svém okolí a udělejte si přehled, kam vyrazit na obědy. Při objednávce zvažte tyto tipy:

  • Nejprve si dejte malý salát nebo polévku na bázi vývaru. Je to výživný a sytý začátek vašeho jídla, který vám pomůže zkonzumovat celkově méně kalorií.
  • Vyberte si vegetariánské předkrmy nebo ty s pečenými a grilovanými rybami či kuřecím masem bez kůže.
  • Hledejte jídla, která nejsou mastná a tučná. Například místo toho, abyste si objednali kuřecí enchiladas pokryté sýrem, dejte si grilované kuře nebo rybí tacos. Vybírejte hotovky bez smetanových omáček nebo šťáv.
  • Požádejte obsluhu o nahrazení hranolků zelným salátem.
  • Porce podávané v restauracích mohou být příliš velké. Podívejte se, zda jsou k dispozici „poloviční verze“. Pokud ne, buďte připraveni vzít si domů jednu třetinu až polovinu jídla.
  • Pokud toužíte po dezertu, rozhodněte se pro čerstvé ovoce nebo sorbet.

Lepší výběr rychlého občerstvení

Jíst rychlé občerstvení neznamená, že si musíte dát tučný cheeseburger a slané hranolky. Kupříkladu v obchodě se sendviči je snadné vynechat majonézu a říct si o celozrnný chleba. Dobrou sázkou na jistotu jsou také etnické restaurace, jež nabízejí vlastní mísy, vegetariánské pokrmy nebo grilované masové a zeleninové talíře. V každém případě se vyhněte smaženému jídlu a vynechte kaloricky náročné polévky.

Pohodlné sady domácích jídel

Jestli se nechcete zabývat jídelními lístky, věřte, že ani tak vůbec není nic ztraceno. Oslovte společnosti, které jídlo samy připravují a dovážejí. Jistě, náklady jsou vyšší, než kdybyste si jídlo plánovali a nakupovali sami, ale mnozí shledávají, že to pohodlí za to stojí. Mnoho firem nabízí nízkosacharidové, nízkokalorické, bezlepkové nebo vegetariánské možnosti, určitě si vyberete to pravé ořechové.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6959843/, názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat