Je úžasné, jak rychle tato varianta středomořské klasiky skončí na talíři. A je to díky libovému minutkovému hovězímu steaku a osvěžující jogurtovo-česnekovo-rajčatovému dipu. Domácího gyrosu se už bát nemusíte!
Dáváte si gyros v restauraci a po příchodu domů jen s úsměvem na rtech a blahem na duši vzpomínáte? Protože chodit do restaurace na gyros každý den není zrovna ekonomické, přinášíme recept na domácí gyros s rajčatovým tzatziki, které vykouzlíte skoro za minutu!
Gyros s rajčatovým tzatziki
Ingredience na 4 porce:
200 gramů rajčat
100 gramů sušených rajčat
40 gramů česneku
600 gramů jogurtu, 1,5 procenta tuku
600 gramů cukety
40 mililitrů olivového oleje
500 gramů minutkového steaku, hovězího
200 gramů plochého chleba
Sůl
Oregano, čerstvé
Černý pepř
Příprava:
1. U rajčatových tzatziki omyjeme čerstvá rajčata a odstraníme stopky. Čerstvá a sušená rajčata nakrájíme na malé kostičky. Česnek oloupeme a prolisujeme, polovinu česneku smícháme s jogurtem a rajčaty a dochutíme solí.
2. Cukety omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na plátky, na polovině rozehřátého oleje opékáme v potažené pánvi asi 5 minut, osolíme, opepříme a vyjmeme.
3. Oregano omyjeme, osušíme, otrháme lístky a nakrájíme nadrobno. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na úzké nudličky a na zbylém tuku z cukety se zbylým olejem opékáme s oreganem asi 2 minuty. Přidáme zbývající česnek, krátce orestujeme a dochuťte solí a pepřem.
4. Naaranžujeme a podáváme osmažené nudličky masa s rajčatovými tzatziki, cuketou a chlebem.
Tip na změnu: Pokrm se během chvilky promění v lahodný salát. Stačí přidat čerstvý salát a křupavou zeleninu, jako je paprika nebo okurka, které máte rádi. Smícháme s vychladlým masem, osmaženou zeleninou a tzatziki – a máme hotovo!
Zdroj: názory autora