Trápí vás pomalý metabolismus, který vám při redukci váhy hází klacky pod nohy? Dejte mu ochutnat bílkoviny, studenou vodu a pálivé papričky. Nemáte tušení, jak mu to prospěje!
Když se mluví o hubnutí, takřka vždycky přijde řeč i na metabolismus. Ten však kupodivu nesouvisí jen s úbytkem nadbytečných kil, neboť přímo ovlivňuje všechny chemické reakce, které v těle probíhají. V každém případě ale platí, že čím rychleji pracuje, tím lepší podmínky pro redukci váhy máte. Svižná látková přeměna je totiž důležitá nejen pro likvidaci tukových zásob, ale i hladinu využitelné energie a celkový pocit pohody (1). Ta vaše si postavila hlavu a trochu stávkuje? Zkuste na to jít vědecky. Jakými způsoby se metabolismus dá nakopnout?
Soustřeďte se na bílkoviny
Oproti jiným živinám je trávení bílkovin pro organismus poněkud obtížnější, což může zvýšit spalování kalorií až o 35 procent (2). Že by to opravdu bylo takhle jednoduché? Věřte, že ano. Potvrzují to závěry studie publikované v magazínu The American Journal of Clinical Nutrition (3). Vyplývá z nich i to, že konzumace proteinů zabraňuje přejídání, proto lidé, kterým bílkoviny tvoří 30 procent celkové stravy, zpravidla denně přijímají o 441 kalorií méně. Sluší se zmínit, že jejich bohatým zdrojem jsou například ryby, mléčné výrobky, vejce, luštěniny, obiloviny, ořechy a drůbeží maso.
Pijte vodu, co hrdlo ráčí
I něco tak obyčejného, jako je voda, dokáže metabolismu přátelsky domluvit. Dočetli byste se o tom v poznatcích dvou na sobě nezávislých průzkumů, o nichž informují časopisy The Journal of Clinical and Diagnostic a International Journal of Obesity (4). Z obou finálních analýz je patrné, že nejlépe uděláte, když budete vodu popíjet před každým jídlem, ideálně pak studenou. Aby ji organismus zahřál na přijatelnou teplotu, zapojí i metabolismus, který se roztočí na plné obrátky.
Pikantní potraviny jsou vítané
Nevadí vám pikantní jídla? No výborně! Pak přizvěte ke spolupráci chilli papričky a zasvěťte je do vaření co možná nejčastěji. Studie zveřejněná v magazínu The British Journal of Nutrition jednoznačně prokázala, že obsažený kapsaicin metabolismus doslova nastartuje (5).
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7545035/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927412/, (3) www.academic.oup.com/ajcn/article/82/1/41/4863422?login=false, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3809630/, (5) www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/acute-effects-of-mustard-horseradish-black-pepper-and-ginger-on-energy-expenditure-appetite-ad-libitum-energy-intake-and-energy-balance-in-human-subjects/47FE7819B02B76438ED737020035E725