Začátek den snadno a lahodně

Ovesné vločky, smoothie, proteinové palačinky – se zdravou snídaní se dostanete do dobré nálady, dodá vám sílu a může vám pomoci zhubnout. Kdy je snídaně zdravá a které potraviny se na snídani hodí nejvíce?

Pro někoho je snídaně nejdůležitější a nepostradatelné jídlo dne, někdo naopak ráno nedokáže pozřít ani sousto. Se správnou snídaní ale dodáte tělo nejen nutné živiny, ale i dostatek energie do nového dne. Jaké jsou tedy nejlepší potraviny pro zdravou snídani?

Ovesné vločky

Místo sladkého křupavé müsli byste měli raději sáhnout po ovesných vločkách. Super lahodná kombinace je ovesná kaše s čerstvým ovocem nebo ořechy. Díky obsaženým bílkovinám, vláknině a vitaminům poskytují vločky dostatek energie pro začátek dne, udržují konstantní hladinu cukru v krvi, regulují trávení a mají podpůrný účinek na zdraví pokožky (1).

Nízkotučný tvaroh

Pokud sníte 200 g nízkotučného tvarohu ke snídani, posílíte své tělo asi 26 gramy čistých bílkovin. Protein, který se skládá z mnoha aminokyselin, zásobuje vaše svaly a podporuje růst svalů. Tvaroh dodá spoustu energie, má nízký obsah kalorií a udrží vás plné po dlouhou dobu, protože tělo potřebuje spoustu času na rozklad bílkovin. Vyzkoušet můžete tvaroh s bobulovým ovocem, ořechy a 1 polévkovou lžící medu nebo agávového sirupu (1).

Vejce

Ať už míchaná vejce, sázená vejce, omelety nebo vařené natvrdo, vejce můžete připravit mnoha způsoby. Jsou to skutečné proteinové bomby – jedno vejce obsahuje 13 g bílkovin. Obsah bílkovin ve žloutku je vyšší než ve vaječném bílku. Navíc mají velké množství vitaminů rozpustných v tucích – A, D, E a K, kyseliny listové a minerálů (vápník, železo, draslík) (1). 

Ořechy

Ořechy, jako jsou mandle, kešu a vlašské ořechy, vám poskytnou spoustu energie pro ranní start díky bílkovinám a nenasyceným mastným kyselinám. Zejména vlašské ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na zdraví srdce a jsou protizánětlivé. Můžete je zamíchat do müsli, smoothie nebo kaše (1).

Lněné semínko

Lněná semínka jsou zázračnou zbraní a můžete je konzumovat drcené nebo celé v müsli, jogurtu nebo domácím chlebu. Jsou bohaté na vlákninu a jsou nejlepším rostlinným zdrojem omega-3 (2).

Banány

Pokud si dopřejete banán, například v kombinaci s ovesnými vločkami nebo ve smoothie, zabráníte pocitu hladu na hodně dlouho. Zralé ovoce se skládá ze 20 procent sacharidů, díky nimž se cítíte plní. Také obsahují vlákninu, hořčík a draslík, které jsou důležité pro výrobu energie, stejně jako funkci svalů a nervů (2).

Bobulové ovoce

Zejména v letním období jsou pro ovocnou a zdravou snídani vhodné sladké bobule, jako jsou maliny, jahody, borůvky a ostružiny. Jsou bohaté na vitamin C, minerály a antioxidanty, které chrání před předčasným stárnutím pokožky a mají pozitivní vliv na zdraví srdce. A dodají vám dobrou náladu (2).

Grapefruit

Grapefruitová šťáva zabraňuje přibývání na váze (dokonce i při konzumaci stravy s vysokým obsahem tuku), snižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje prudkému nárůstu hladiny inzulinu. Pouze 100 g grapefruitu stačí k pokrytí denní potřeby vitaminu C (2).

Avokádo

Vzhledem k tomu, že avokádo – vedle oliv – je nejvíce tučné ovoce, je to zdravá alternativa másla. Poskytuje cenné, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy B6, D, E a K, minerály, aminokyseliny a antioxidanty – a proto patří na seznam superpotravin (2).

Celozrnný chléb

Pokud máte na výběr mezi pšeničným a celozrnným chlebem, pak se rozhodněte pro celozrnnou variantu. Hladina cukru v krvi po něm stoupá pomaleji, a proto vás udrží déle syté (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6121474/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat