Pokud máte zpomalený metabolismus, rychleji přibíráte na váze. Problém také mohou být některé potraviny. Jaké to jsou?
Metabolismem se rozumí souhrn všech chemických procesů v těle, včetně například udržování důležitých tělesných funkcí (srdce, tělesná teplota atd.), získávání energie nebo budování a udržování svalové hmoty (1).
Pokud máte rychlý metabolismus, spalujete kalorie rychle a můžete tedy rychleji zhubnout, zatímco pokud máte pomalý metabolismus, jste méně výkonní a máte tendenci rychleji přibírat. I když mezi potravinami existují opravdové stimulátory metabolismu jako jsou borůvky, kakao, nebo dokonce kořeněná jídla, existují potraviny a přísady, které zpomalují metabolismus (2).
A které to jsou?
Bílá mouka
Bílá mouka je vysoce zpracovaný produkt. Během výroby se pšenice zbaví všech živin, jako je vláknina nebo antioxidanty – a to, co zůstává, je potravina s nízkým obsahem živin. Trávení bílé mouky většinou není pro tělo náročné, a proto může metabolismus pracovat mnohem pomaleji. Jiná je situace u celozrnné mouky, která pro svou nestravitelnou vlákninu vyžaduje více námahy a stimuluje metabolismus (4).
Omega-6 mastné kyseliny
O zdravých omega-3 mastných kyselinách se dočtete často. Najdete je v lososu, chia semínkách, ořeších a dalších, a říká se o nich, že mají ochranný účinek na srdce a cévy. Jiná situace je však u podobně znějících omega-6 mastných kyselin. Ty se nacházejí například v živočišných produktech, jako jsou uzeniny a maso, ale také ve sladkostech, jako jsou třeba sušenky. Omega-6 mastné kyseliny podporují při nadměrné konzumaci vznik zánětů v těle, zvyšují riziko přibírání na váze a podporují inzulínovou rezistenci, předchůdce diabetu 2. typu (5).
Müsli tyčinka
A když už jsme u inzulinu – také mnoho müsli tyčinek je doslova cukrová bomba. Často se v nich ukrývá sladký sirup, umělá sladidla a další prostředky, které ovlivňují hladinu inzulinu a cukr v krvi tak vystřelují až k nebeským výškám. Problém ale je, že nakonec v krvi zůstane cukru málo, a tím je podmíněný další nával neutuchajícího hladu a chutí (4).
Limonády a smoothie
Ať už vezmeme na paškál limonády s bublinkami nebo „zdravé“ ovocné smoothie, obojí je doslova zabijákem metabolismu. Pravdou totiž je, že obsahují velké množství fruktózy nebo sladidel, které zvyšují hladinu cukru v krvi. To ale neplatí o zeleninových smoothie ze špenátu nebo kapusty (6).
Alkohol
Není pro nikoho jistě žádným překvapením, že alkohol není pro tělo zrovna nejzdravější. A trpí také metabolismus. Protože konzumace alkoholu brání vyplavení cukru z jater, protože ty nejvíce zaměstnává odbourávání alkoholu. Následkem je pak chuť na sladké nebo slané (3).
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897177/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6527027/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9446849/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3335257/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK576428/