Tenký jídelníček pro správné hubnutí

Občas stačí i malé změny, abychom výrazně proměnili svůj životní styl. Většina z nás nepotřebuje drastické diety a odříkání, aby se zbavila přebytečných kilogramů. Stačí jen přemýšlet nad tím, co jíme, a také nad tím, co bychom jíst neměli.

Lidské tělo potřebuje k fungování v rozumné podobě a míře cukry, tuky i bílkoviny. Nicméně existují potraviny, bez kterých se náš organismus rozhodně obejde. A co víc, bez kterých se mu bude žít mnohem lépe. Bude zdravější a zbaví se přebytečných kil. O kterých potravinách mluvíme?

Snídaňové cereálie

Instantní ovesné kaše, čokoládové či jinak ochucené ranní cereálie, to všechno je tak napěchované cukrem, že už při prvním jídle dne prakticky vyčerpáte doporučenou denní dávku tohoto ochucovadla. Ano, snídaně má dodat energii, ale tu vám tuna cukru nezaručí. Vsaďte na kvalitní proteiny a složité sacharidy. Ovesnou kaši si můžete připravit i doma, slazenou medem a čerstvým ovocem (1).

Uzeniny

Salámy, šunky, párky, slanina, klobásy… Jsou nejen plné tuku a kalorií, ale především chemikálií, které našemu organismu nikterak neprospívají. Bylo prokázáno, že jejich pravidelná a častá konzumace zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, cukrovky, ale také rakoviny. Navíc uzeniny obsahují spoustu soli. A o kvalitě některých by se dalo úspěšně pochybovat. Pokud už si občas dopřejete kousek šunky, vždy kupujte tu s vysokým obsahem masa (v některých výrobcích aby ho člověk hledal mikroskopem) (2).

Slazené nápoje

Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik kalorií přijímáte prostřednictvím svého pitného režimu? Sladíte si kávu či čaj, pijete limonády, sladké ovocné šťávy, sirupy… Přitom odbourat cukr z nápojů je tak snadné. Není třeba nic přislazovat, limonády či sirupy nahraďte vodou s plátky ovoce či zeleniny, džusy kupujte nepřislazované a řeďte je s vodou v poměru 1 : 1 (a nedopřávejte si je často). Že spoléháte na nápoje s umělými sladidly? Pak pro vás máme špatnou zprávu – výzkumy prokázaly, že i když nemají prakticky žádné kalorie, v hubnutí vám chemie nepomůže, spíš naopak (3).

Transmastné kyseliny

Patří k vůbec nejméně zdravým složkám potravin. Jsou spojovány s vysokým rizikem srdečních a cévních chorob, prokázán je jejich vliv na zvyšování škodlivého a snižování prospěšného cholesterolu. A tak bychom se jim měli vyhýbat, jak můžeme. Kde je najdeme? V másle, ztužených tucích, sádle, mnoha polotovarech, ale i v sušenkách z obchodu nebo tyčinkách, ve smažených brambůrkách, fast foodových pokrmech, případně v některých prodávaných salátových zálivkách. Jak je vidět, potraviny, jež transmastné tuky obsahují, škodí nejen zdraví, ale i naší postavě (4). Vyhýbejte se jim, jak jen můžete!

Potraviny s nekonečným složením

Při nákupu vždy hlídejte složení výrobků, jež si dáváte do košíku. Pokud vám přijde, že daná potravina obsahuje až příliš složek, z nichž většina zní jako obsah učebnice chemie, nákup si dobře rozmyslete. Čím více konzervantů a dalších aditiv, tím méně nám potravina prospívá. Jídlo by mělo náš organismu udržovat v chodu, ne mu škodit. Vždy je lepší kupovat nejčerstvější možné výrobky, ze kterých připravíte zdravý pokrm, než konzumovat polotovary, jež sice jen ohřejete, ale které jsou plné chemie. Takové jídlo totiž neprospívá ani zdraví, ani štíhlé postavě (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8073304/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146120/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231579/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6526689/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat