Jezte dobře, chutně a dostatečně – a zároveň hubněte. Tento výživový plán funguje, protože nastartuje váš metabolismus. Naše recepty na kombinaci potravin pro štíhlou linii vám ukážou, jak snadné to je.
Je skutečně možné zhubnout, a přitom jíst chutné a zdravé jídlo? Ano. Kouzelné slovo je "kombinace jídla" a pravidlo je super jednoduché: Nikdy nejíte sacharidy a bílkoviny dohromady. Na rozdíl od diet, které vyžadují nákup určitých produktů, se při kombinování potravin nemusíte bát o svou peněženku. V zásadě nakupujete jako dříve, ale nyní si potraviny nakombinujete jinak.
Trochu jiná dieta
Turbokombinace jídel jde v hubnutí ještě o krok dále. V poledne a večer jíte pouze jídlo bohaté na bílkoviny – bez jakýchkoli sacharidů pro maximální hubnutí. Náš metabolismus díky tomu nastartuje svůj turbomotor a kila se rozplývají rychleji.
Kolik můžete zhubnout, se liší jeden od druhého. Záleží na vaší počáteční váze a na tom, jak dlouho chcete program držet. Naše základní pravidlo je toto: Kombinace turbopotravin rozpustí dvě až čtyři kila za týden a dietu můžete držet i dva až tři týdny. Hladu se bát nemusíte, protože naše turbokombinace potravin kalkuluje se třemi hlavními jídly denně – která mají celkem 1 000 kalorií; k nim přidejte dva litry vody nebo bylinkového čaje.
Poskládejte tři jídla denně
K snídani si dopřejte sacharidy a neutrální potraviny. Nyní organismus potřebuje energii na den a musí doplňovat zásoby. Každá snídaně má asi 300 kalorií. K obědu a večeři je to mix bílkovin a neutrálních látek. Pokrmy mají kolem 350 kalorií a skládají se z ryb nebo masa se salátem nebo zeleninou. Tímto způsobem získáte všechny důležité živiny po celý den.
Při kombinování potravin jsou sacharidy a bílkoviny obecně přísně oddělené, ale oba můžete doplnit neutrálními potravinami. Pijte dostatek vody a čaje!
Rozdělení potravin do skupin
Neutrální potraviny
Maso/uzenina: syrové maso (např. tatarák, carpaccio), syrové a uzené uzenářské výrobky
Ryby: syrové ryby (např. matjes, ústřice) a uzené druhy (uzený losos, pstruh)
Tuky: máslo, margarín, rostlinné oleje, vaječný žloutek, majonéza
Mléčné výrobky: sýr s více než 50 % tuku, zakysané mléčné výrobky (jogurt, zakysaná smetana), bílý sýr (mozzarella, tvaroh, smetanový sýr)
Zelenina: všechny druhy (syrové nebo vařené), kromě: vařená rajčata = bílkoviny, brambory
Ovoce/ořechy: všechny ořechy a semena (kromě arašídů), mák, borůvky, olivy
Byliny/koření: všechny čerstvé a sušené bylinky, koření a koření
Nápoje: káva, bylinkový čaj, voda
Proteiny
Maso/uzeniny: všechny druhy (vepřové, hovězí, jehněčí, drůbež, zvěřina), vařené uzeniny (mortadella, pivní šunka, vařená šunka).
Ryby: všechny vařené druhy, mořské plody (např. mušle, krevety, račí maso).
Vejce: celá vejce, bílek (žloutek = neutrální!).
Mléčné výrobky: Mléko, všechny druhy sýrů pod 50 % tuku.
Sója: všechny produkty (sójové mléko, sójová klobása), tofu.
Ovoce: veškeré bobuloviny (kromě borůvek), jádrové a peckové ovoce (např. kyselá jablka, hrušky, meruňky, švestky), citrusové plody (např. pomeranče, grapefruity, citrony), exotické ovoce (např. ananas, melouny, papája, mango).
Nápoje: ovocné šťávy, ovocné čaje, suché červené víno, bílé víno, šumivé víno.
Sacharidy
Těstoviny: pečivo, cereálie (zrniny, vločky), rýže, quinoa.
Ovoce: jablka (sladká), banány, pomerančová kůra, sušené ovoce, citronová kůra.
Zelenina: Brambory, sladké brambory, kukuřice.
Sladkosti: džem, sirup, med, cukr.
Ostatní: pudinkový prášek, bramborový škrob.
Nápoje: pivo, kořenové pivo, ovocné víno.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7539343/ - celý článek