Zklidněte se meditací za 30 vteřin

Stres, strach, přetížení a osobní starosti nás opravdu vyvádí z rovnováhy. Řekneme vám, jak se můžete znovu uklidnit – za pouhých 30 vteřin.

Cítíte se ve stresu? Nejste schopni se soustředit, ale stále potřebujete hodně udělat a zůstat produktivní? Možná byste měli zkusit meditaci! Tím nemyslíme sedět hodinu se zkříženýma nohama a zapomenout na svět kolem sebe. Náš tip je založen na krátké meditaci, pauze v pozornosti, která vás uvolní a ukotví vás zpět do tady a teď. A dobrá zpráva je, že potřebujete pouze 30 vteřin!

Meditaci můžete provádět vsedě, vleže nebo vstoje, v supermarketu nebo v autobuse. Vaše okolí si ani nevšimne, že meditujete.

Zhluboka se nadechněte

Pomalu se nadechněte, a pokud chcete, zavřete oči. Dýchejte nejprve do podbřišku, poté přes střed břicha do hrudníku. Všimnete si, jak úzce souvisí vaše emoční rozpoložení s vaším dýcháním. Vědomým dýcháním a zpomalováním a prohlubováním dechu vytváříte pocit uvolnění a klidu.

Soustřeďte se na své tělo

K tomuto kroku nepotřebujete více než jeden nádech nebo výdech. Ale jestli chcete, můžete dýchat i déle. Zaměřte svou pozornost na své tělo. Co vnímáte? Co se stalo? Cítíte teplo nebo chlad, brnění nebo tlak, cítíte své oblečení na kůži? Neposuzujte dojmy. Jen si jich všimněte. Pokud však cítíte konkrétní věci, které si spojujete se svým stresem (například pocit tísně na hrudi), možná na ně budete chtít zaměřit svou pozornost o něco déle. Pokud dokážete zažít tyto smysly, aniž byste se jimi nechali znepokojovat, budete schopni nechat špatné pocity jít dál. Tip: Představte si své pocity jako mraky na obloze a nechte je jen tak projít.

Soustřeďte se na dýchání

Věnujte pozornost tomu, jak vám vzduch proudí nosem a snažte se cítit proudění vzduchu v nose. To vás přivede do současnosti. Zde není třeba zpomalovat nebo prohlubovat dýchání. Jen normálně dýchejte. Tento krok může být také krátký jako jeden nádech, nebo může trvat déle.

Pokračujte ve své činnosti

Nyní se vraťte do současnosti. Otevřete oči a pokračujte v tom, co jste právě přerušili. Ale beze spěchu. Zvoní telefon? Stále můžete odpovědět po třetím zazvonění. Snažte se udržet relaxaci co nejdéle.

Tip: Je dobré, když si dáte si pauzu ještě předtím, než vás stres ovládne. Raději byste si na to měli ve svém denním rozvrhu vyhradit pár chvil. Například když ráno spustíte počítač.
Nečekejte, že všechny špatné pocity po vaší krátké meditaci zmizí. Úspěch mediace nebude vždy stejný – záleží na dni. Prostě vše přijměte tak, jak to je.

Zdroj: názory autora

 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat