Fitness návyky, které nadělají víc škody než užitku

Od přehnaného omezování stravy po nebezpečné cvičební rutiny, v honbě za perfektní postavou se často uchylujeme k návykům, které nám paradoxně škodí. Nenechte to zajít příliš daleko.

Zdravý životní styl je prostě v módě. I proto se množství informací o fitness návycích a tréninkových metodách neustále zvyšuje. Na první pohled se může zdát, že každá nová rada a technika může přispět k lepšímu zdraví a pětihvězdičkové fyzické kondici. Avšak v tomto přetlakovém prostředí není snadné odlišit účinné strategie od těch, které mohou mít spíše opačný efekt. Konkrétně tyhle jsou skutečně škodlivé, tak pozor na ně.

Nadměrná frekvence ničemu neprospěje

„V posilovně se opravdu nemusíte dřít den co den,“ nabádá americká trenérka žen Jenna Rizzo (1). „Vaše tělo se nezmění tak, jak předpokládáte. Každému svému klientovi opakuji, že by se měl stimulovat a ne ničit,“ dodává profesionální sportovkyně. A má pravdu. I studie roku 2021 (2) prokázala, že příliš časté cvičení může zvýšit riziko fibrilace síní, což je nepravidelný srdeční tep. Bývá také spojováno s rhabdomyolýzou, tedy vzácným stavem charakterizovaným extrémním rozpadem svalů. Méně je tady opravdu více…

Jídlo s pravidly? Zapomeňte!

Zakazujete si jíst s odůvodněním, že jste si nedali sérii cviků navíc? Špatné rozhodnutí. „Přiřazování pravidel ke konzumaci čehokoli vytváří k jídlu ten nejhorší možný vztah, z něhož je pak těžké se vymanit,“ hovoří z vlastní zkušenosti jmenovaná koučka. Podle ní není žádné jídlo samo o sobě dobré nebo špatné. Některé potraviny jsou výživné, jiné zase méně. Měli bychom se na to dívat tímto způsobem, aby se nám stravování nevymklo z rukou.

Problematika uctívání idolu

Dokonalá těla vídáme v médiích zcela běžně. Otázkou však je, jak moc je to motivační. „Můžete jíst úplně stejně jako vaši idolové. Můžete i stejně trénovat, přesto nikdy nebudete vypadat jako oni,“ upozorňuje Jenna Rizzo. „Pusťte to jednou provždy z hlavy a staňte se tou nejlepší verzí sebe sama,“ radí na závěr. Na tom vážně něco bude, proč někoho napodobovat, když jste jedinečný originál!

Zdroje: (1) www.nypost.com/2024/06/02/lifestyle/weight-loss-coach-reveals-5-fitness-habits-that-do-more-harm-than-good/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8992649/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat