Pondělí
-
snídaně
Celozrnné palačinky s bílým jogurtem, čerstvé ovoce, oříšky
-
svačina
Čerstvá zelenina s balkánským sýrem
oběd
Caesar salát (kuřecí maso, ledový salát, krutonky, parmazán, caesar dresink)
-
svačina 2
MUG CAKE s proteinem a řeckým jogurtem
-
večeře
Bramborové šišky s mákem (viz recept)
Úterý
-
snídaně
Vaječná omeleta s rýžovým chlebíkem a zeleninou
-
svačina
Borůvková galette
-
oběd
Bramborové šišky s mákem (viz recept)
-
svačina 2
Ovoce
-
večeře
Kuřecí steak, čerstvý zeleninový salát, domácí česnekový dresing
Středa
-
snídaně
Banánové lívance – banán, vejce, protein, skořice, kapka stévie
-
svačina
Bílý jogurt, rýžové vločky, ovoce
-
oběd
Salát s růžičkovou kapustou
-
svačina 2
Zelenina a semínka/ořechy
-
večeře
Salát s růžičkovou kapustou
Čtvrtek
-
snídaně
Ovesná kaše s mlékem, ovoce, sypaný kokos, goji semínka
-
svačina
Ředkvičky, žitný chlebík, máslo
-
oběd
Celozrnné špagety s boloňskou omáčkou
-
svačina 2
Bílý jogurt s ovocem doslazený medem
-
večeře
Salát z řepy, falafel, balkánský sýr
Pátek
-
snídaně
Míchaná vejce na cibulce, ghee, kváskový chléb, červená řepa
-
svačina
Tvaroh s proteinem, ovoce
-
oběd
Krůtí prsa opečená v troubě, bramborová kaše a čerstvá zelenina
-
svačina 2
Bílý jogurt s ovocem a medem
-
večeře
Hovězí vývar s nudlemi
Bramborové šišky s mákem
Nutriční hodnoty na 1 porci/kus
482 kcal
16 g bílkovin
16 g tuků
69 g sacharidů
Suroviny na 4 porce
600 g brambor varného typu C
200 g špaldové krupice
1 vejce
1 lžíce přepuštěného másla
12 kusů švestek (čerstvých nebo konzervovaných, nakrájených na čtvrtiny)
2 lžíce medu
100 g mletého máku
špetka soli
Postup přípravy
1 Brambory omyjte (zatím neloupejte), připravte si hrnec, napusťte do něj vodu a přiveďte k varu.
2 Poté do hrnce přidejte brambory, hrnec přiklopte pokličkou a brambory uvařte na mírném plameni doměkka (potrvá to přibližně 30–40 minut – záleží na velikosti brambor).
3 Uvařené brambory poznáte tak, že když do nich píchnete nožem nebo vidličkou, budou měkké a hrot jimi snadno projede.
4 Po uvaření brambory oloupejte a nechte vychladnout.
5 Nyní můžete začít připravovat bramborové šišky. Vychladlé brambory nastrouhejte na jemném struhadle, v míse je smíchejte se špaldovou krupicí, vejcem a solí a vypracujte těsto.
6 Následně si dejte vařit vodu do hrnce a mezitím z připraveného těsta vytvarujte šišky přibližně 5 cm dlouhé a 1 cm silné.
7 Až voda v hrnci začne vřít, vložte do ní šišky a nechte je vařit na středním plameni tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu – ihned poté je z hrnce vyjměte, aby se nerozvařily.
8 Až se dovaří šišky, připravte si větší pánev a nakrájené švestky. V pánvi rozehřejte 1 lžíci přepuštěného másla, přidejte švestky a opékejte je cca 5–7 minut na středním plameni.
9 Poté pánev odstavte, přidejte do ní 2 lžíce medu a zamíchejte.
10 Následně na pánev přidejte uvařené šišky a promíchejte je se švestkami a medem.
11 Šišky se švestkami rozdělte do 4 talířů, každou porci posypte mletým mákem a podávejte.
Dobrou chuť!
Veškeré názory a tvrzení jsou dílem autora článku.
Zdroje: Názor autora.