Rýžové chlebíčky se těšily velké slávě během 80. a 90. let, kdy představovaly nový trend dietního jídla. Lidé zahodili sušenky a chipsy a mysleli si, že lepší nízkokalorickou svačinu ani nemohou najít. Už víte, že je všechno jinak? Můžete po nich naopak přibrat!
Rýžové chlebíčky v roli zdravého občerstvení vyvolávají spoustu pochybností. Existují šokující zprávy odborníků na výživu, kteří poukazují na nedostatek živin v tomto „nafukovaném“ produktu.
Trik obchodníků?
Zatímco rýžové chlebíčky jsou nízkokalorické (obsahují 35–60 kilokalorií, v závislosti na chuti) a mají asi 11 gramů sacharidů (v rámci jednoho kusu), nenabízejí mnoho vitaminů a minerálů. Rýžové koláče jsou vyráběny z bílé nebo hnědé rýže vystavené velmi vysokému teplu a tlaku. Bohužel, právě vysoké teplo odstraňuje většinu živin v rýži obsažených. To, co zůstává, je plné rafinovaných sacharidů, které jsou rychle trávené a přeměněné na cukr.
Proto nutriční specialistka Kelly Pritchett z americké Akademie výživy a dietetiky podotýká, že pokud se rýžový chlebíček nedoplní například oříškovým máslem a kusem ovoce, nejedná se o příliš dobré občerstvení. Na druhou stranu tyto produkty poskytují také bezlepkovou volbu pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek. Nutno však uvést, že v některých variantách se objevují nasycené tuky a cukr. A právě on je problémem číslo jedna.
Hodnocení vysokého glykemického indexu
Potraviny, které se v těle rychle přeměňují na cukr, mívají také vysoký glykemický index. Ten vyjadřuje hodnoty potravin odvozené od toho, jak rychle nebo pomalu zvyšují hladinu glukózy v krvi. Hodnota glykemického indexu pro rýžové chlebíčky je přibližně 87–91, tedy ve srovnání s čistou glukózou při hodnotách GI 100.
Vysoce glykemické potraviny mohou těžit z regenerace svalů po cvičení nebo poskytnout energii pro vytrvalostní běžce, ale nejsou tou nejlepší volbou pro jedince s diagnózou diabetu. „Pokud rýžové chlebíčky na svůj stůl občas dáváte, nemusíte si z nich dělat vrásky. Jen věnujte pozornost tomu, kolik jich sníte a zda splňují vaše potřeby na občerstvení. Hodně záleží na tom, co si na ně položíte,“ apeluje Kelly Pritchett s tím, že primární složkou nízkokalorického kruhu je bílá rýže.
Bílá rýže je však hnědá rýže, která byla zbavena zárodků, otrub a šupinek, aby vypadala atraktivněji. Je to tedy taková „navoněná bída“. Některé chlebíčky ale obsahují rýži hnědou, což se jeví jako zdravější volba, pokud produkt nese označení jako celozrnný. A mimochodem, tahle svačinka má vysoký obsah sodíku, konkrétně v rozmezí od 20 do 75 miligramů na chlebíček. Jeden kus tak představuje asi 5 % vaší denní potřeby.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8050154/ - celý článek