Zdravá strava nemusí být trápení

16.07.2022 Johanka Mo Výživa

Nemusíte si odříkávat svá oblíbená jídla, klidně si je dopřejte. Ale přemýšleli jste někdy o tom, že některé ingredience můžete nahradit něčím jiným?

Např. bílou mouku za celozrnnou, stolní olej za olivový, tučné maso za libové, atd. Všechno jde udělat jinak a zdravěji, jen se to musíte naučit. Vždycky je lepší, připravit si jídlo sám, než si koupit již hotové v obchodě. Víte, co si do něj dáte, máte ho čerstvé a zbytečně si nezatěžujete organismus nejrůznějšími přísadami navíc.

Snídaně a svačiny

Jestliže máte v plánu hřešit, tak můžete, ale pokud možno ráno, kdy váš metabolismus spaluje rychleji než večer. Dopřejte si vydatnou snídani, která bude vaším nejbohatším jídlem z celého dne.

Potrpíte-li si na sladké, ale nemáte rádi ovesné kaše nebo vločky s mlékem, zkuste třeba ovocný dezert Parfait, do kterého si můžete namíchat cokoli. Do vysoké sklenice plníme müsli, cereálie, vaše oblíbené ovoce, oříšky a semínka. Každou vrstvu zalijeme bílým jogurtem a necháme vychladnout. Když si tuhle dobrotu připravíte den předem, budete se na snídani těšit.

Upřednostňujete-li raději slanou verzi, usmažte si nasucho dvě volská oka, pokud nemáte pánev s nepřilnavým povrchem, přidejte kapku olivového oleje, k tomu si dejte celozrnné pečivo a nakrájené rajče. Tohle jídlo je ideální, protože vás zasytí na delší dobu, což je přesně to, co potřebujete. Při výběru pečiva se však nenechte oklamat, každé tmavé pečivo není vždy celozrnné. Musí být uvedeno na etiketě, že se jedná o celozrnné pečivo, ostatní jsou většinou jen obarvené náhražky.

Odpoledne můžete opět libovolně kombinovat neochucené mléčné výrobky s ovocem nebo zeleninou, nepraženými ořechy, celozrnným pečivem, kvalitní šunkou nebo plátkovým sýrem. Záleží na vás, co máte rádi. Hlavně aby to bylo pro vás chutné a zároveň co nejzdravější. I péct se dá zdravěji. Vyzkoušejte recept na domácí ovesné sušenky. Hrnek ovesných vloček nebo sypaného müsli smícháme s rozmačkaným banánem a strouhaným jablkem, nadrobno nasekáme kousek hořké čokolády a přidáme dvě lžičky medu. Vše smícháme a tvarujeme placičky, které pečeme na pečícím papíře dozlatova.

Nevynechávejte oběd

K obědu si dejte něco s masem, k tomu menší přílohu a hlavně zeleninu. Pokud nemáte rádi maso, můžete ho nahradit vejci nebo luštěninami. Ochucujte kořením bez glutamátů a používejte čerstvé bylinky. Omáčky zahušťujte celozrnnou moukou a guláš rozmixovanou kořenovou zeleninou. Knedlíky si udělejte domácí nebo je nahraďte celozrnnými těstovinami. Ze smažených jídel si udělejte nesmažené, například hranolky z brambor upečte v troubě lehce zakápnuté olivovým olejem a výborné jsou i celerové hranolky a před podáváním z nich ještě nechte odsát zbylý olej v papírovém ubrousku.

Karbanátky také pečte na pečicím papíru, ani je nemusíte vůbec olejovat, mleté maso samo pustí šťávu a upeče se dokřupava. Řízky se dají obalit v rozdrcených kukuřičných lupíncích a upéct na plechu. Smažený sýr (nejlépe 30% eidam) nechte jen rozpéct na keramické pánvi. Udělejte si kečup z uvařených a rozmixovaných rajčat. Na bramborový salát použijte neochucené pomazánkové máslo smíchané s bílým jogurtem. Není to tak těžké a také to chutná dobře.

Večeře

Na noc je potřeba do těla dostat co nejvíc bílkovin, takže velmi dobrou a ideální večeří je čerstvý sýr cottage s celozrnným pečivem a zeleninou, k tomu třeba ředkvičky, cherry rajčata, červená kapie, apod. Cottage je dobrý i s přírodním filetem a mraženou zeleninou, ale komu nechutná, ten si ho může dochutit nebo použít obyčejný tvaroh, ze kterého si můžete udělat například česnekovou (tvaroh, česnek, sůl) nebo finskou (tvaroh, niva, jarní cibulka) pomazánku. Nebo si udělejte salát s dresinkem z bílého jogurtu a drceného česneku a k tomu celozrnné pečivo. Dobrým zdrojem bílkovin je i burákové máslo, bílky a banány.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat