Zjistěte tři důvody, proč byste měli jíst čočku a vyzkoušejte naše lahodné recepty!
Chcete znát tři důvody, proč byste měli jíst čočku? Za prvé, čočka vás skutečně zasytí, takže nebudete mít hlad tak rychle. To pomůže udržet si postavu. Za druhé jsou čočky velmi stravitelné. Nejsou těžké v žaludku a jsou ideální pro lehký oběd nebo večeři. A za třetí – obsahují cenné složky. Díky mnoha rostlinným bílkovinám je velmi zajímavá i pro vegetariány. Ti, kteří se spoléhají na kuchyni s nízkým obsahem sacharidů, se mohou čočkou zásobit bílkovinami chutným způsobem. Kromě toho čočka poskytuje železo a vitaminy B, které posilují nervy (1).
Luštěniny můžete využít nekonečným množstvím způsobů a obohatit svou stravu – v podobě polévek, indického dhalu, vegetariánských placiček, těstovin nebo salátů. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a zaručeně najdete své oblíbené jídlo (2)!
Salát s čočkou, mrkví a kuřecím masem
Ingerdience
½ salátu (300 g)
1 konzerva hnědé čočky (265 g odkapané hmotnosti)
400 g mrkve
1 vaječný žloutek
1 lžíce tekutého akátového medu
3 lžičky pikantní hořčice
4 lžíce jemného bílého vinného octa
4 lžíce minerální vody
sůl, pepř
6 lžic řepkového oleje
400 g kuřecích prsních řízků
kajenský pepř
Postup
1 Vyčistěte a umyjte salát. Suché listy nakrájíme na 2 cm široké kousky. Čočku opláchněte, mrkev oloupejte. Nakrájejte podélně na jemné proužky škrabkou.
2 Smíchejte vaječné žloutky, med, hořčici, ocet a minerální vodu ve velké misce, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte se 4 lžícemi oleje, dokud se nevytvoří krémová struktura.
3 Kuřecí prsní řízek nakrájejte na 2 cm kostky. Zbývající olej zahřejte ve velké pánvi a osmahněte v ní maso do zlatohněda, osolte a dochuťte kajenským pepřem. Přidejte mrkev, smažte 2–3 minuty.
4 Nejprve smíchejte salát s dresinkem, pak přidejte čočku. Položte salátovou směs na talíř. Přidejte kuře a mrkev a okamžitě podávejte. Jako příloha se hodí bageta nebo ciabatta.
Čočkové placičky
Ingredience
1 cibule
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
100 g červené čočky
sůl, pepř,
¼ lžičky pálivé papriky
¼ lžičky mletého kmínu
250 ml zeleninového vývaru
4 stonky hladké petrželky
40 g jemných ovesných vloček
2 lžíce řeckého krémového jogurtu
40 g sezamového semínka
5 lžic horkého olivového oleje
100 g řeckého krémového jogurtu
¼ lžičky chilli
Postup
1 Jemně nakrájejte 1 cibuli a 1 stroužek česneku, osmahněte ve 2 lžících olivového oleje.
2 Přidejte 100 g červené čočky, dochuťte solí, pepřem, pálivou paprikou a mletým kmínem.
3 Nalijte 250 ml zeleninového vývaru a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut, dokud se nevstřebá veškerá tekutina. Nalijte do misky a nechte vychladnout.
4 4 stonky hladké petrželky jemně nakrájejte, smíchejte s ochlazenou čočkou, 40 g jemných ovesných vloček a 2 lžíce řeckého smetanového jogurtu. Nechte 5 minut vstřebat.
5 Mírně navlhčenými rukama udělejte asi 8 placiček a z obou stran obalte v sezamových semínkách.
6 Smažte ve 4–5 polévkových lžících horkého olivového oleje z každé strany po dobu 4–5 minut. Smíchejte 100 g řeckého smetanového jogurtu, trochou soli, chilli a 2 lžíce olivového oleje. Podávejte s placičkami.
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713359/, (2) www.essen-und-trinken.de