Mražená pizza, ochucený jogurt, kupovaná pomazánka nebo čokoládová tyčinka. Čím častěji tohle člověk jí, tím více riskujete obezitu. Poznejte děsivé tajemství ultrazpracovaných potravin!
Doba se neustále zrychluje, nároky rostou a času je čím dál méně. A to nejen na vaření! Všudypřítomného spěchu a shonu zištně využívají výrobci ultrazpracovaných potravin, které lákají přijatelnou cenou, atraktivním obalem, dlouhou trvanlivostí i nenáročnou přípravou. Co jejich konzumace ale udělá s tělem? V první řadě ho minimálně zakulatí (1).
Co vlastně jíme a pijeme?
O jaké produkty vlastně jde? Do kategorie ultrazpracovaných potravin patří například mražená pizza, kuřecí nugety, bramborové lupínky, balené pečivo, instantní nudle a slazené limonády. Týká se to i snídaňových cereálií, sladkých tyčinek, margarínů a pomazánek, ochucených jogurtů, konzerv i dietních nápojů. Ač jde o různorodý sortiment ze všech koutů supermarketu, tyto jmenované výrobky mají jednu společnou věc, a to pochybné složení plné tuku, rafinovaných sacharidů a přidaných cukrů, které ošálí chuťové buňky i hormony, jež ovlivňují pocity hladu i sytosti (1).
Není jídlo jako jídlo
Na tuto alarmující situaci upozornila sice menší, byť hodně přísná studie, jejíž průběh i poznatky zveřejnil magazín Cell Metabolism. Její autoři po dobu čtyř týdnů pozorovali oslovené dobrovolníky, kteří konzumovali jak zmíněné ultrazpracované potraviny, tak vyváženou stravu složenou z ovoce, zeleniny, ryb, ořechů, semínek, grilovaného kuřecího masa a vajec. Dlužno dodat, že zúčastnění neměli žádná množstevní omezení – byli instruováni k tomu, aby jedli takové porce, jaké sami chtějí. Co přinesla závěrečná analýza (2)?
Co talíř, to větší pas?
Asi nejvýraznějším zjištěním (2) bylo, že ultrazpracovaná strava vedla monitorované subjekty k přejídání, kvůli čemuž denně přijali v průměru o 500 kalorií více. Chcete-li jasnější obrázek, pak se toto kalorické zatížení promítlo v nárůstu tělesné hmotnosti, a to zhruba o jeden kilogram v průběhu dvou týdnů. Toto značné množství kalorií během relativně krátké doby způsobilo podstatné změny v hmotnosti i skladbě tělesného tuku respondentů. Rozsahem těchto změn jsme byli skutečně překvapeni.
Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7399967/ (2) www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(19)30248-7