Skořicové buchty a jablečné koláče mají v lahodném chlebíčku s jablkem a skořicí velkou konkurenci. Přinášíme vám recept na oblíbený zimní dezert.
Co takhle místo koláče udělat nebeský jablko-skořicový chlebíček? I když je námaha ve srovnání s klasickým jablečným koláčem složitější, za tento kulinářský požitek to stojí. Sladkou zimní pochoutku si můžete vychutnat u šálku kávy nebo čaje. Vyzkoušejte a uvidíte sami!
Jablečno-skořicový chléb
Přísady na těsto
500 g mouky
30 g droždí
1 lžička cukru
300 ml mléka
75 g másla
1 lžička soli
Na náplň
2 jablka
125 g studeného másla
2 lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce cukru
60 g mandlových jader
6 lžic javorového sirupu
1 lžička skořice
Příprava
1 Na těsto lehce zahřejeme mléko. Droždí rozdrobíme a vmícháme do mléka spolu s cukrem.
2 Smícháme mouku a sůl, poté přidáme máslo a mléko s droždím. Hnětacím hákem ručního šlehače vše vymícháme na hladké těsto. Poté těsto přikryjeme a necháme na teplém místě 30 minut kynout.
3 Na náplň zahřejeme cukr a javorový sirup na pánvi, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme mandle a na středním plameni karamelizujeme 2–3 minuty. Poté položíme na pečicí papír, aby vychladla.
4 Smícháme hnědý cukr a skořici. Vychladlé mandle nasekáme nahrubo. Jablka rozčtvrtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme najemno.
5 Těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na obdélník (cca 35x45 cm). Poté rovnoměrně posypeme na kostičky nakrájenými jablky, skořicovým cukrem, na kostičky nakrájeným máslem a mandlemi.
6 Těsto nakrájíme příčně na asi šest stejných proužků. Poté je opatrně položíme na sebe a nakrájíme na čtyři stejně široké kusy. Poté kousky položíme nastojato do formy na chlebíček a poslední kousek otočte neposypanou stranou těsta ke straně formy, aby se nic nelepilo. Vše necháme 30 minut kynout.
7 Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Poté pečeme jablečno-skořicový chléb na střední mřížce asi 35 minut. Po 20 minutách formu volně přikryjte pečicím papírem.
8 Když je chléb hotový, necháme ho 15 minut vychladnout ve formě. Poté opatrně vyjmeme z formy a mážeme podávat ještě vlažný.
9 Pokud chcete, může jablečno-skořicový chlebíček osladit cukrovou polevou.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-diaet-rezept-apfel-zimt-brot