Dnes máme nachystáno eso v rukávu pro vegany i pro ty, kdo se snaží na jaře odlehčit svůj jídelníček, a chtějí omezit konzumaci mléčných a živočišných výrobků. Tato slaná veganská sýrová pomazánka je úžasně krémová, plná česneku a bylinek a její příprava je velmi snadná.
Zdravá, bez oleje a bez lepku!
Nejlepší na tomto receptu, kromě chuti a textury, je právě jeho jednoduchost. Na rozdíl od většiny veganských sýrů se zde nic nenamáčí, necedí, neodkapává apod. A dokonce nebudete potřebovat ani kešu ořechy… Cože? Ano, čtete správně. Tajnou přísadou této úžasné pomazánky je mandlová mouka. Zní to možná zvláštně, ale je to tak, a budete nám muset věřit.
Co budete potřebovat?
Mandlová mouka: Po smíchání se všemi ostatními lahodnými přísadami se postará o krémovou texturu.
Neaktivní droždí: dodá sýrovou příchuť.
Citronová šťáva: pokud nemáte citronovou šťávu, můžete použít jablečný ocet.
Česnek: Ideální bude čerstvý česnek, nicméně dobře vám poslouží i česnekový prášek.
Bylinky: oregano, petržel, kopr, tymián a bazalka. Ideálně sušené.
Sůl: S přidáváním soli počkejte až po smíchání všeho dohromady, osolte dle chuti.
Veganská krémová sýrová pomazánka s česnekem a bylinkami
Ingredience
½ hrnku vody
¼ hrnku citronové šťávy nebo jablečného octa
1 ½ hrnku mandlové mouky
1 polévková lžíce neaktivního droždí
2 stroužky česneku
1 lžíce sušeného oregana
2 lžičky sušené petrželky
½ lžičky sušeného tymiánu
½ lžičky sušeného kopru
½ lžičky sušené bazalky
Sůl podle chuti
Postup
1 Do výkonného mixéru nebo food processoru přidejte vodu, citronovou šťávu, česnek a mandlovou mouku. Mixujte, dokud není textura hladká a krémová. Nejlepší pro tyto účely je mixér s otáčkami nad 20 000 RPM a pěchovadlem, kterým můžete v průběhu mixování stírat ulpělé zbytky ze stěn nádoby.
2 Směs přemístěte do malé mísy, přidejte droždí a bylinky, a míchejte, dokud se vše dobře nespojí. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí.
3 Uložte do uzavíratelné nádoby, a nechejte sýr odležet 1–2 hodiny v lednici, pokud dáváte přednost tužší konzistenci pomazánky.
4 Vychutnejte si dle libosti, namazané na krajíci chleba, v sendviči, na krekru apod.
Zdroje: názor autora - celý článek