Pokud si oběd připravíte doma večer předem, často ušetříte peníze – a kalorie. Ostatně na rozdíl od jídel z jídelny nebo pečiva od pekaře máte plnou kontrolu nad použitými ingrediencemi a můžete si recepty přizpůsobit svým vlastním preferencím.
Klasikou mezi recepty na přípravu jídel je a zůstává lahodný a rychle připravený těstovinový salát. Je sytý a klidně si ho můžete vychutnat i studený, pokud nemáte například mikrovlnku. Osobitost dodává tomuto receptu pečená zelenina, která salátu propůjčuje středomořský nádech, a jogurtový dresink s bazalkou zase příjemně osvěží.
Středomořský těstovinový salát se zeleninou pečenou v troubě
Ingredience na těstovinový salát
½ lilku
1 cuketa
1 červená paprika
1 žlutá paprika
200 g hnědých hub
1 červená cibule
3 stroužky česneku
80 g sušených rajčat (v oleji)
4 snítky čerstvého rozmarýnu
černý pepř čerstvě mletý
400 g špaldových těstovin (například penne)
Ingredience na dresink
1 hrst bazalky
300 g sójového jogurtu
1 lžička citronové šťávy
sůl a černý pepř
piniové oříšky na posypání (volitelně)
Příprava
1. Omyjte a nakrájejte lilek. Posypejte solí a nechte 20 minut. Poté osušte a nakrájejte na kostky.
2. Zatímco se lilek louhuje, omyjte a oloupejte cuketu a obě papriky. Cukety nakrájejte nahrubo a papriky nakrájejte na proužky o tloušťce prstu. Houby očistěte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny, podle velikosti. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
3. Nyní rozpulte stroužky česneku podélně. Rajčata sceďte (rajčatový olej si nechejte) a nakrájejte na proužky. Opláchněte rozmarýn.
4. Troubu předehřejte na 200 °C. Lilek, cukety, papriku, žampiony, česnek a rozmarýn smíchejte se 3–4 lžícemi rajčatového oleje a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Dochuťte solí a pepřem.
5. Pečte v troubě asi 25 minut, dokud lehce nezhnědne, a poté nechte vychladnout. Vyjměte rozmarýn, vyškrábněte stroužky česneku a dužinu dejte stranou.
6. Zatímco se zelenina peče v troubě, uvařte špaldové nudle ve vroucí osolené vodě al dente podle návodu na obalu. Sceďte, propláchněte studenou vodou a znovu sceďte. Smíchejte se zeleninou v troubě a dochuťte.
7. Na zálivku omyjte bazalku, osušte a nakrájejte na proužky. Smíchejte s dužinou česneku, jogurtem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem.
8. Těstovinový salát dejte do sklenice a zálivku zabalte zvlášť. Vmíchejte do salátu těsně před konzumací. Pokud chcete, posypejte salát piniovými oříšky.
Zdroj: www.freundin.de/kochen-und-diaet-rezept-meal-prep-nudelsalat-ofengemuese