Do léta ještě zbývá dost času na naše lahodné nízkosacharidové recepty s malým množstvím sacharidů. Ochutnejte je všechny a jistě budete chtít mnohem víc. S tím vám může pomoci třeba nedávno vydaná nízkosacharidová kuchařka „Low Carb Guide“.
Máte chuť na něco nového a jste připraveni udělat něco dobrého pro své tělo? Pak vám můžeme doporučit nízkosacharidové recepty.
Amarantový pudink s ovocem a lískovými oříšky
Ingredience na 1 porci
Na pudink:
100 g amarantu
200 ml mléka
1/2 lžičky xylitolu
Na zálivku:
1 hrst jader lískových ořechů
1 hrst malin
1 hrst ostružin
Příprava
1. Na pudink uvařte v hrnci amarant, mléko a xylitol. Vařte na středním plameni asi 30 minut, dokud zrnka nezměknou. V případě potřeby přidejte špetku mléka. Přikryjte a nechte amarant 10 minut louhovat.
2. Na polevu opékejte lískové ořechy na pánvi na středním plameni asi 5 minut a nechte vychladnout. Ořechy zabalte do utěrky a silně je promněte rukama, aby se uvolnila hnědá slupka.
3. Ořechy nasekáme nahrubo a rozložíme na teplý pudink spolu s lesními plody.
Cuketové hranolky
Ingredience na 1 porci
1 velká cuketa
50 g mletých mandlí
30 g parmazánu
1 lžička sušeného oregana
1 špetka sladké papriky
1 špetka kajenského pepře
1 vejce
100 g crème fraîche
Špetka soli a pepře
Příprava
1. Troubu předehřejte na 200 °C horní/spodní ohřev. Plech vyložte pečicím papírem.
2. Cukety omyjte a odřízněte konce. Rozpulte podélně a nakrájejte na tyčinky silné jako prsty.
3. Vejce rozšlehejte v malé misce s trochou soli a pepře. Parmazán nastrouhejte a smíchejte s mandlemi, oreganem, paprikou a kajenským pepřem. Tyčinky z cukety namáčejte ve vejci a poté v parmazánové směsi, dokud se úplně nepokryjí.
4. Hranolky pokládejte vedle sebe na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 až 15 minut dozlatova a dochutíme špetkou soli. Podávejte s crème fraîche na namáčení.
Mražené kousky jogurtu matcha s pistáciemi
Ingredience na 1 porci
300 g řeckého jogurtu
2 lžičky xylitolu
2 lžičky matcha prášku
1 lžička vanilkového extraktu
1 hrst nesolených pistácií
Malý plech na pečení nebo zapékací miska, vhodný do mrazáku
Příprava
1. Plech vyložte pečicím papírem.
2. Pistácie nasekejte nahrubo. Zbylé ingredience smíchejte dohromady a směs rozprostřete na plech. Posypejte pistáciemi a zmrazte alespoň na 2 hodiny.
3. Zmražený matcha jogurt nalámejte rukama na kousky a ihned podávejte.
Zdroj: názor autora - celý článek