Snadno se připravují, a ještě snadněji mizí ze servírovacího talíře! Výživné, měkké a „žvýkací“ sušenky s vůní vanilky si okamžitě zamilujete a potěšíte jimi každou návštěvu.
Recept je navíc velmi snadný, k jeho přípravě vám postačí pár základních ingrediencí, které seženete doslova na každém rohu.
Co budete potřebovat
Arašídové máslo – jemné krémové nebo s křupavými kousky (případně použijte mandlové máslo)
Cukr – kokosový nebo čistý třtinový
Mouka – světlá špaldová, v případě bezlepkové varianty mandlová mouka, pohanková mouka nebo univerzální bezlepková směs
Mandlové mléko – pokud nemáte k dispozici, postačí i obyčejná voda
Jedlá soda – případně prášek do pečiva
Vanilka – použijte vyškrábaný lusk nebo vanilkový extrakt. Vyhněte se vanilínovému cukru a dalším náhražkám. Než použít náhražky, raději z receptu vanilku vypusťte úplně. Výsledné chuti by to jen ublížilo.
Sůl – používejte pouze v případě, že máte arašídové máslo nesolené
Veganské sušenky s arašídovým máslem
Ingredience (20–24 sušenek)
1 hrnek (cca 270 g) přírodního arašídového másla
1 hrnek (cca 180 g) kokosového cukru nebo čistého třtinového cukru*
6 lžic mandlového mléka, pokojová teplota
2 lžičky vanilkového extraktu
1 hrnek (cca 120 g) mouky dle výběru
1 lžička jedlé sody
špetka soli (používejte pouze v případě, že je ořechové máslo nesolené)
* Dávku cukru klidně snižte na 3/4 či ½ hrnku pro méně sladké sušenky. Chutnají úžasně i tak!
Postup
1 Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Vyložte plech pečicím papírem.
2 Vypracujte těsto: Do velké mísy vložte arašídové máslo a cukr a míchejte, dokud vám nevznikne krémová konzistence. Pokud máte tužší arašídové máslo, těsto vám místo krému vytvoří jakousi hroudu. I toto je v pořádku, právě z tohoto důvodu budete vmíchávat mandlové mléko. Každé arašídové máslo je trochu jiné (v závislosti na výrobci). Proto množství mléka případně upravte tak, abyste získali nadýchané, a přesto pevné těsto. Dále přidejte mouku, vanilku, jedlou sodu a sůl, a vše znovu důkladně promíchejte, dokud se nespojí do konzistence sušenkového těsta.
3 Z těsta ukrajujte kousky pomocí velké lžíce a tvarujte kuličky. Ty pak rovnoměrně vyskládejte na plech. Nezapomeňte na dostatečný rozestup, aby se vám během pečení sušenky neslily dohromady. Pomocí zadní části vidličky pak každou kuličku zploštěte, dvěma tahy vytvořte do kříže mřížku pro zajímavější efekt. Zlehka posypejte cukrem nebo hrubou solí.
4 Vložte do trouby a pečte 10–13 minut (13 minut vytvoří křupavější sušenku). Nechte několik minut vychladnout, než budete se sušenkami manipulovat a sundávat je z plechu.
Tipy
Pokud se vám vidlička během zplošťování neustále lepí na těsto, ponořte ji předtím do cukru.
Nezapomeňte, že každá mouka saje jinak. I když je recept shovívavý vůči výběru mouky, řiďte se vlastním úsudkem, a pokud máte těsto příliš tuhé a drobivé, přidejte trochu více tekutin. Pokud je naopak řídké a hrozí, že by se sušenky během pečení rozpustily, přidejte více mouky.
Těsto před pečením nemusíte chladit, což je velká výhoda oproti běžnému těstu na sušenky. Nicméně, pokud sušenky připravujete během teplých dní, kdy máte v kuchyni více stupňů než obvykle, půlhodinka v lednici těstu neuškodí.
Zdroje: názor autora, www.simple-veganista.com