Pečivo se šunkou, pečivo se sýrem, pečivo s pomazánkou. Kombinace, ze kterých už vám jde hlava kolem. Chybí vám inspirace na vynikající snídani, nebo vydatnou svačinu? Vyzkoušejte naše recepty na jablečné nebo exotické müsli. Jsou jednoduché a zasytí vás opravdu na dlouho.
Občas potřebujete doplnit energii do náročného dne. K tomu se nejlépe hodí ovesné vločky, protože obsahují vlákninu a zdravé sacharidy. Jen málokdo si dokáže představit, snídat vločky s mlékem.
Jako vhodná alternativa se proto nabízí kombinace s jogurtem a ovocem. Pokud potřebujete inspiraci, přinášíme dva recepty, na kterých si určitě pochutnáte. Navíc je jejich příprava až dětsky snadná.
Jablečné müsli
Ingredience
50 g ovesných vloček
50 g mandlí (nasekaných)
1 špetka skořice (mletá)
5 lžic medu
1 lžička oleje
2 jablka
300 g krémového jogurtu
Postup
1 Smíchejte 50 g ovesných vloček, 50 g nasekaných mandlí, 1 špetku skořicového prášku, 2 lžíce medu a 1 lžičku oleje v misce a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě při 175 stupních (horkovzdušná 150 stupňů) po dobu 15–20 minut až do zlatavě žluté. Občas promíchejte. Vyjměte z plechu a nechte vychladnout.
2 Oloupejte 2 jablka, rozkrojte a nakrájejte na hrubé kousky. Přidejte 100 ml vody a v hrnci vařte na mírném ohni po dobu 10 minut, dokud nezměknou. Jemně vidličkou rozdrťte a nechte vychladnout.
3 Smíchejte 300 g smetanového jogurtu (přírodního) s 2–3 lžícemi medu. Vrstvěte ve skleničkách jablečné pyré a jogurt, a nakonec posypejte müsli.
Exotické müsli
Ingredience
2 lžíce slunečnicových semínek
½ manga (zralé, (200 g))
1 banán
2 lžíce limetkového džusu
2 lžíce medu
300 g jogurtu řeckého typu
4 lžíce jemně mletých ovesných vloček
Postup
1 Opražte na pánvi bez tuku slunečnicová semínka až do zlatožluté. Vysypte na talíř a nechte vychladnout.
2 Mango oloupejte a nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm. Banán podélně rozpulte a nakrájejte na plátky. Ovoce pokapejte limetkovou šťávou, polovinu nechte v misce a druhou polovinu dejte do vysoké nádoby a jemně rozmixujte tyčovým mixérem.
3 Ovocné pyré smíchejte s medem a jogurtem. Podávejte smíchané s ovesnými vločkami a ozdobené zbývajícím ovocem a praženými slunečnicovými semínky.
Zdroj: názor autora