Chcete omezit sladké, ale nechcete se připravit o ten pocit, kdy se zakousnete do nějaké dobroty? Připravte si s námi belgické vafle. Nenajdete v nich ani špetku cukru. Navzdory tomu jsou i tak sladké a voňavé, a to zejména díky použitému vanilkovému lusku.
Postup je velmi jednoduchý, nicméně je nutné jej dodržet důsledně krok za krokem, a nic nepřeskakovat. Použijte kvalitní suroviny, žádné náhražky (zejména to platí u másla) a o vašich vaflích se budou vyprávět legendy!
Tak jdeme na to?
Nadýchané máslové vafle bez cukru
Ingredience (pro 4–6 osob)
500 g mouky *
500 g plnotučného mléka
500 ml vody (35 stupňů)
8 vajec (oddělené bílky a žloutky)
vanilkový lusk
200 g rozpuštěného másla
40 g čerstvého droždí
*použijte mouku dle vlastního výběru. Nejlepších výsledků dosáhnete s hladkou 00, avšak můžete trochu zaexperimentovat a použít hladkou špaldovou mouku, rýžovou, nebo dokonce pohankovou. Počítejte však s tím, že každá mouka saje jinak a také má jinou „těžkost“. Při použití celozrnné mouky nebudou vafle tak jemné a nadýchané, zato budou o něco sytější.
Postup
1 V kastrůlku ohřejte mléko na teplotu cca 80 stupňů, a vložte do něj na hodinu vylouhovat podélně rozříznutý vanilkový lusk.
2 Tento krok nepřeskakujte, je zcela zásadní a na finální chuti vaflí to bude velmi znát!
3 Z bílků vyšlehejte sníh. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, začněte nejnižší rychlostí a postupně navyšujte otáčky. Je velmi důležité, abyste nešlehali příliš rychle hned na startu, jelikož by se do sněhu dostalo málo vzduchu, a nebyl by tak nadýchaný.
4 Ve větší míse rozmíchejte mouku, přidejte žloutky a droždí. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, opět začněte se šleháním na nižší rychlosti (jako nástavec zvolte šlehací metlu, případně plochý šlehač). Během míchání postupně přilévejte vlažné mléko, vodu a rozpuštěné máslo. Pozor! Mléko ani máslo nesmějí být horké, ublížilo by to kvasnicím!
6 Postupně navyšujte otáčky, dokud vám nevznikne krásně našlehaná hmota. Do té pak opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh, postupně po částech, abyste nenarušili obláčkovou strukturu.
7 Mezitím nechte nahřát vaflovač. Jakmile zazní signál, že je vaflovač dostatečně nahřátý, můžete začít rozlévat připravenou směs. Nezapomeňte plochy vaflovače potřít nebo nastříkat olejem ve spreji, pokud výrobce uvádí že je to potřeba (záleží jaký typ spotřebiče a povrchu máte).
8 Během samotného pečení vaflí se řiďte návodem výrobce, obvyklá doba pečení vaflí se pohybuje okolo 2 minut a 30 vteřin, avšak záleží na teplotě přístroje a také na tom, jak propečené vafle máte rádi.
9 Hotové vafle pokládejte na předem připravený talíř, zlehka pocukrujte a podávejte s ricottou a jahodami, případně marmeládou, sirupem, čokoládou apod.
Fantazii a chuti se meze nekladou!
Zdroje: recept autora