Domácí řecký gyros s tvarohovým dipem

Řecký gyros si nyní můžete připravit i z pohodlí domova. K tomu si nachystejte ostrý tvarohový dip s česnekem a koprem a nezapomenutelný gurmánský zážitek je tady!

„Gyros“ znamená řecky otočení a sloveso „gyriso“ je točit se. V Řecku je gyros druh rychlého občerstvení – maso se točí a griluje a v housce se prodává hladovým kolemjdoucím. Jedno v jakém městě Řecka se nacházíte, restaurace nabízející gyros poznáte brzy. Někdo si ho rád vychutná ve stoje, druhý si zase raději sedne ke stolu, aby si jídlo vychutnal v klidu a možná se skleničkou piva.

Co je gyros?

Jde o vodorovně stojící špíz, na kterém jsou napíchané tenké plátky vepřového masa a který se pomalu točí.

Na základě dostupných zdrojů je známo, že bylo v 9. století v Bagdádu připravovaný pokrm podobný gyrosu. Další údaje o tomto jídle ale v dalších stoletích chybí. Dnes se předpokládá, že se první gyros objevil v 50. letech v Livadii, místě, kde vymysleli také známé souvlaki.

V Řecku se gyros dělá tradičně z vepřového masa. V posledních letech se objevuje také kuřecí gyros, který nemá tolik tuku. A před nedávnem se na trh dostal také dönerkebab, který se připravuje z míchaného hovězího a skopového masa.

Při přípravě řeckého gyrosu se přísady nikdy nedávají do rozříznutého pita chleba – to kyperská varianta, která chutná úplně jinak než ta řecká.

Jak na tradiční řecký gyros:

Pro 4 osoby budete potřebovat:

3 snítky čerstvého oregana

2 lžíce koření na gyros

5 lžic olivového oleje

750 g nakrájených vepřových proužků

3 lžičky vinného octa

2 cibule

 

Na dip:

2 lžíce jemně nasekaného kopru

3 stroužky česneku

300 g tvarohu

200 g bílého jogurtu

1 salátová okurka

pepř a sůl

Okurku na dip oloupejte, omyjte a nastrouhejte najemno. Česnek propasírujte a smíchejte s tvarohem a jogurtem. Přidejte okurku a kopr a promíchejte, nakonec osolte a opepřete.

Na gyros nakrájejte cibuli, opláchněte oregano a nasekejte najemno. Cibuli pokapejte octem, přidejte oregano a osolte a nechte asi 5 minut odpočinout.

Maso nakrájené na tenké proužky dejte do mísy a vetřete do něj koření na gyros.

Rozehřejte olej v pánvi a maso zprudka osmažte, až bude křupavé a hotové.

Při servírování maso posypte cibulí a přidejte tvarohový dip.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Gyros, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat