Domácí pomazánky z cizrny

Cizrna je potravinou, jejíž představa konzumace mnohým nahání husí kůži. To je ale velká škoda!

Cizrna je výživná a univerzální luštěnina, která se skvěle hodí k přípravě různých pomazánek. Obsahuje vysoké množství bílkovin, vlákniny a vitamínů, což z ní dělá ideální základ pro zdravé pomazánky. Zde jsou tři jednoduché recepty na domácí cizrnové pomazánky, které si můžete připravit a vychutnat s chlebem, zeleninou nebo krekry.

1. Klasický hummus

Hummus je nejznámější cizrnová pomazánka, která pochází z Blízkého východu. Je snadný na přípravu a plný chuti.

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny (cca 400 g), scezená a opláchnutá
  • 2 lžíce tahini (sezamová pasta)
  • 1 stroužek česneku
  • Šťáva z 1 citronu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté kmínu
  • Sůl podle chuti
  • Voda podle potřeby

Postup:

  1. Vložte cizrnu, tahini, česnek, citronovou šťávu, olivový olej, kmín a sůl do mixéru.
  2. Mixujte do hladka, přidávejte vodu podle potřeby, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  3. Podávejte s olivovým olejem a paprikou posypanou na vrchu.

2. Pikantní cizrnová pomazánka s paprikou

Tato pomazánka je skvělá pro milovníky pikantních chutí. Kombinace pečené papriky a cizrny je neodolatelná.

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny, scezená a opláchnutá
  • 1 pečená červená paprika (můžete použít i papriku z plechovky)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl podle chuti

Postup:

  1. Vložte cizrnu, pečenou papriku, česnek, olivový olej, mletou papriku, chilli, citronovou šťávu a sůl do mixéru.
  2. Mixujte do hladka, přidávejte vodu podle potřeby, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  3. Podávejte s čerstvým chlebem nebo zeleninou.

3. Cizrnová pomazánka s bazalkou a sušenými rajčaty

Tato verze je plná středomořských chutí, které dodají vašim jídlům osvěžující nádech.

Ingredience:

  • 1 plechovka cizrny, scezená a opláchnutá
  • 1/4 šálku sušených rajčat v oleji, scezených
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Vložte cizrnu, sušená rajčata, bazalku, česnek, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a pepř do mixéru.
  2. Mixujte do hladka, přidávejte vodu podle potřeby, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  3. Podávejte s krekry nebo jako dip k zelenině.

Cizrnové pomazánky jsou skvělým způsobem, jak dodat do jídelníčku více bílkovin a vlákniny. Navíc jsou velmi univerzální a můžete je upravit podle své chuti. Zkuste některý z těchto receptů a užijte si zdravé a chutné pomazánky.

Zdroj: názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat