Večerní snack z brokolice a dvou surovin

Brokolici máte buď rádi nebo jí nenávidíte. Druhé skupině nabízíme formu přípravy brokolice, která by mohla její konzumaci ze dna oblíbenosti posunout na přední příčky.

Brokolice je jedním z nejzdravějších druhů zeleniny, které můžeme zařadit do našeho jídelníčku. Obsahuje mnoho důležitých vitamínů, minerálů a vlákniny, díky čemuž podporuje zdraví našeho organismu a pomáhá při prevenci řady onemocnění. Je bohatá na vitamín C, vitamín K, kyselinu listovou a draslík. Díky těmto živinám má brokolice silné antioxidační účinky, zlepšuje imunitu, podporuje zdraví kostí a napomáhá trávení. Pokud hledáte jednoduchý a rychlý způsob, jak brokolici zařadit do svého večerního menu, máme pro vás skvělý recept na večerní snack, který potřebuje jen dvě suroviny.

Zdravotní přínosy brokolice

  1. Podpora imunity: Brokolice je bohatá na vitamín C, který pomáhá posilovat imunitní systém a chránit tělo před infekcemi.
  2. Prevence rakoviny: Obsahuje látky zvané sulforafany, které podle výzkumů snižují riziko vzniku rakoviny, zejména rakoviny prsu, prostaty a plic.
  3. Zdraví kostí: Díky vysokému obsahu vitamínu K a vápníku podporuje zdraví kostí a pomáhá předcházet osteoporóze.
  4. Zlepšení trávení: Vysoký obsah vlákniny v brokolici podporuje správnou funkci trávení a pomáhá předcházet zažívacím potížím, jako je zácpa.
  5. Kontrola hmotnosti: Nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny pomáhají při hubnutí a udržování zdravé váhy.

Recept na večerní snack z brokolice a sýra

Tento jednoduchý recept na večerní snack je ideální pro ty, kteří chtějí zdravou a chutnou variantu občerstvení bez složitých příprav. Potřebujete jen dvě základní suroviny – brokolici a sýr. Můžete si vybrat libovolný druh sýra dle své chuti, ať už klasický tvrdý sýr nebo třeba kozí sýr.

Ingredience:

  • 1 středně velká brokolice
  • 100 g tvrdého sýra dle vlastního výběru (například čedar, gouda nebo parmazán)

Postup:

  1. Příprava brokolice: Brokolici omyjte a rozdělte na menší růžičky. Vařte ji v osolené vodě asi 5-7 minut, dokud nezměkne, ale stále bude mírně křupavá. Poté ji slijte a nechte vychladnout.

  2. Příprava sýra: Sýr nastrouhejte na jemno. Pokud používáte tvrdý sýr jako parmazán, můžete jej jemně rozemlít na drobné kousky.

  3. Smažení: V pánvi na mírném ohni rozehřejte trošku olivového oleje nebo másla. Když je pánev dostatečně rozehřátá, přidejte růžičky brokolice a sýr. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí a nezačne přiléhat k brokolici, čímž vytvoří chutnou a křupavou krustu.

  4. Servírování: Tento rychlý snack je ideální jako lehká večeře nebo doplněk k hlavnímu jídlu. Můžete jej servírovat s dipem z jogurtu nebo zakysané smetany pro ještě bohatší chuť.

Brokolice se díky svým zdravotním přínosům stala oblíbenou zeleninou v mnoha kuchyních po celém světě. Tento jednoduchý večerní snack je skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou, rychlou a chutnou alternativu. Vyzkoušejte jej a přesvědčte se sami, jak snadné a chutné může být zařazení brokolice do vašeho jídelníčku.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat