Kajenský pepř dokáže skvěle okořenit jídlo a využívá se především při vaření. Ale měli byste ho zařadit i do své lékárničky, protož dokáže velice rychle utnout tipec krvácení.
K řeznému poranění člověk může přijít poměrně snadno. Víte o tom svoje, protože se vám malá chvilka nepozornosti přesně takhle vymstila už nesčetněkrát? O důvod víc, proč mít vždy po ruce kajenský pepř. Pokud se ptáte, co má tohle oblíbené kuchyňské ochucovadlo společného s první pomocí, odpověď je přímo tady…
Koření i součást lékárničky? Ano!
O sypké směsi sušených chilli papriček různých odrůd je známo, že přispívá k léčbě bolesti hlavy a díky svému unikátnímu složení tlumí symptomy alergií. Připisuje se jí také schopnost regulace hladiny škodlivého cholesterolu či obnovy nefungujícího trávení. Několik vědeckých studií rovněž naznačilo, že tento druh pepře podporuje kardiovaskulární zdraví a do jisté míry může urychlit i ztrátu nadbytečných kil (1). Jsou tím možnosti kajenského zázraku definitivně vyčerpány? Ale kdeže! Přírodní přísada přijde k duhu i v případě, že krvácíte. A to jako vážně.
Parádní náhrada náplasti, co hezky voní
Kajenský pepř (2) má silné antibakteriální vlastnosti, tudíž účinně bojuje proti bakteriím, které by jinak snadno pronikly do vašeho těla. Mnoho lidí dodnes netuší, že právě toto koření dokáže ukončit krvácení do jedné minuty, neboť vyrovnává krevní tlak v oblasti rány. Tím dochází k lepší a rychlejší srážlivosti krve, což vyřeší váš problém. Můžete ho aplikovat lokálně i perorálně, spolehlivě fungují obě varianty. Pokud se rozhodnete raději pro konzumaci kajenského pepře, vmíchejte jeho čajovou lžičku do sklenice teplé vody. Co vy na to, zkusíte to? Asi je to lepší, než splašeně pobíhat po bytě a shánět náplast…
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8839052/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5895990/