Jak je to vlastně s těmi éčky? Co to vůbec éčka jsou a na které z nich si dát pozor? A proč se vůbec používají, když jsou škodlivá? Přesně tyhle otázky si zodpovíme v následujícím článku.
Přírodní, či uměle vyrobené látky, které se přidávají do potravin, aby zlepšily jejich vlastnosti, ať už vzhledové nebo chuťové, se nazývají přídatné látky. Éčka jsou některá přírodního původu, některá jsou přírodně identická a jiná jsou vyráběná zcela uměle. Jelikož se jedná o tak rozmanité spektrum látek, jejich účinky a vliv na člověka jsou také různé. Od látek, které jsou neškodné, až po ty, kterým je lepší se vyhnout.
Čím více éček je na obale potravin napsáno, tím více chemie je v jídle obsaženo a tím méně je potravina čerstvá a původní. Sledujte také nepřirozeně dlouhou dobu trvanlivosti, a to zejména u mléčných výrobků nebo uzenin a pečiva. A proč jsou tedy éčka v potravinách používána? Aby lehce pozměnila jejich vlastnosti. Například slouží ke zvýraznění chuti či barvy, prodloužení trvanlivosti a zahuštění. Což jsou pro výrobce velmi důležité faktory, aby mohli prodávat své výrobky snadněji.
Příznivě působící látky
Získávají se většinou z přírodních surovin nebo jsou vhodně vyráběny tak, aby přírodní látky co nejvíce napodobovaly nebo měly stejnou strukturu. Většinou jsou pro tělo snadno stravitelné a snadno odbouratelné. E 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e,161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306–308, 322, 410, 440, 901, 948
Nepříznivě působící látky
K tomu ani není potřeba cokoli zmiňovat. Tyto rozhodně ne. E 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280–283, 338–341, 343, 355–357, 380, 385, 405, 407a, 412–414, 432–436, 442, 444, 450–452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520–523, 535, 536, 538, 541, 620–635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410–1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518
Látky s výrazně nepříznivými účinky
Takto jsou označovány syntetické látky s výrazně nepříznivým účinkem na organismus. V mnoha zemích je jejich přidávání zakázáno. Jsou to většinou látky vyráběné uměle, s vysoce syntetickou, pro tělo těžko odbouratelnou strukturou, a u mnohých byla dokonce prokázána toxicita. Výrobkům s těmito éčky, pokud si chceme zachovat zdraví, bychom se měli zdaleka vyhnout! E 102, 104, 110, 122–124, 127–133, 142, 151, 154, 155, 180, 210–224, 226–228, 230–233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310–312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954
Závěrem tedy snad jen jediné, studujme složení výrobků na obalech a tělo vám za to poděkuje.
Zdroj: Johanka Mo, eatthis.com