Všichni jsme slyšeli, že minerální látky jsou pro nás důležité. Ne vždy je však jasné, jaké mají přesné funkce a v jakých potravinách se nacházejí.
Minerály jsou pro náš organismus životně důležité. Potřebujeme je ke správnému fungování a regulaci metabolických procesů. Látky se mohou v jednotlivých úkolech lišit. V závislosti na tom, o který minerál se jedná, má také velmi individuální práci v těle.
Na minerálech je zvláštní to, že si je lidské tělo neumí samo vyrobit. Musíme je tedy vstřebat vyváženou a pestrou stravou. Důležité anorganické složky potravy se nacházejí v různých živočišných nebo rostlinných potravinách. A naše každodenní koktejly jsou také snadným způsobem, jak získat minerály, jako je zinek, hořčík a vápník, a zároveň vám dodají velkou porci bílkovin a udrží vás v rovnováze v každodenním životě.
Minerály a stopové prvky: Jaký je rozdíl?
Když se pozorně podíváte na nutriční hodnoty potraviny, uvidíte, že minerály a stopové prvky jsou uvedeny samostatně. Ve skutečnosti k sobě ale patří.
Stopové prvky jsou minerály, ale nazývají se jinak z jednoho důvodu: Jsou to minerály, které tělo potřebuje jen v malém množství. Ale to neznamená, že nejsou důležité. Například jód je stopový prvek, který hraje významnou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy.
Jaké minerály to jsou a jaké jsou jejich funkce?
Mezi minerální látky patří vápník, draslík, hořčík, chlór, fosfor, sodík a síra. Mezi stopové prvky patří chrom, železo, jód, měď a také mangan, selen a zinek. Pokud by chyběly, mohlo by to způsobit příznaky nedostatku, metabolické poruchy, dokonce i fyziologické poškození. Nepomáhá však ani předávkování stopovými prvky, které může vést k otravě.
Potraviny bohaté na minerální látky
Pokud jíte „normální“ pestrou stravu, obvykle se nemusíte bát nedostatku minerálů. Běžné potraviny již obsahují všechny živiny, které zdravý člověk potřebuje.
Vápník
Mléko a mléčné výrobky jsou ideálním zdrojem vápníku. Zelenou však mají i některé druhy zeleniny: na minerály jsou bohaté mimo jiné brokolice, kapusta, špenát, rukola, mangold a pórek. Najdeme ho i v lískových a para ořeších, pro zásobování vápníkem může být důležitá i minerální voda.
Chlorid
Hlavním zdrojem chloridů jsou zpracované potraviny, které mají vysoký obsah kuchyňské soli. Patří mezi ně například chléb, rybí konzervy a uzeniny.
Draslík
Pokud hledáte draslík, najdete ho rychle a často. Důležitý minerál se nachází v různých druzích zeleniny a ovoce jako je mrkev, kedlubna, rajčata, avokádo, broskve, meruňky a banány. Navíc sušené ovoce, lískové ořechy, arašídy, mandle, kešu oříšky a hořká čokoláda mají vysoký obsah draslíku.
Hořčík
Pokud si chcete dávat pozor na příjem hořčíku, mějte pod kontrolou rostlinnou stravu. Například zelenina jako fazole a hrách má vysoký obsah hořčíku a celá zrna jsou na něj také bohatá.
Sodík
Dáte si špetku sodíku? Vaše tělo to získá z kuchyňské soli a slaných nebo zpracovaných potravin.
Fosfor
Pro denní zásobu fosforem jsou vhodné jak luštěniny, tak mléko a mléčné výrobky.
Síra
Ryby, vejce, mléčné výrobky a ořechy – to také uspokojí vaši každodenní potřebu síry.
Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218735/ - celý čánek