Ajurvédské triky pro pevné a ploché bříško

Ajurvédská medicína má řešení na každý problém. Trápí vás břišní tuk? Pak její příznivci doporučují pravidelnou konzumaci skořice, muškátového oříšku a indického angreštu.

Jak se konečně zbavit nevzhledného břišního tuku? Samo to nenpůjde a bude to chtít nějaké ty sedy, lehy a sklapovačky, což by vám potvrdil nejeden svalnatý návštěvník posilovny. Ale bude to stačit? Pro ještě větší šance na štíhlý výsledek se můžete obrátit i k ájurvédě.

Podloženo historií

Ajurvédu (1) známe jako tradiční medicínu Indie, která vychází z pět tisíc let starých sanskrtických textů, známých jako vedy. Tento systém holistického léčení, který se zaměřuje na budování zdraví a harmonie v těle, mysli a duchu, považuje nezdravé stravovací návyky a životní styl za základ mnoha chorob, včetně nadváhy a obezity. V tomto článku se podíváme na historii ajurvédské medicíny a jak lze pomocí jejích principů léčit a předcházet obezitě (2).

Faldíkům to okořeňte skořicí

Skořice má v alternativních postupech mimořádný význam (3). Reguluje hladinu cukru v krvi, napomáhá detoxikaci, urychluje spalování kalorií a zlepšuje absorpci přijímaných živin. Nejen pro ajurvédskou medicínu má tedy cenu zlata! Čajovou lžičku si můžete vmíchat do čaje nebo kávy, což se také doporučuje. Klidně ji však smíchejte i s obyčejnou vlažnou vodou, čímž vznikne zeštíhlující drink. Nebojte se ani malého přídavku medu, který prodlužuje pocit sytosti a pozitivně zapůsobí na střevní mikroflóru.

Špetkou muškátového oříšku se nic nezkazí

Muškátový oříšek není jen ochucovadlo pokrmů, bývá také součástí ajurvédských léků (4). Obsahuje celou řadu důležitých minerálů, a to včetně manganu. Jeho obrovskou předností je schopnost rozkládat tuky, proto se dává do souvislosti s ubýváním tělesné váhy, štíhlejší siluetou i prevencí nadváhy. Jak často muškátový oříšek do jídla přidáváte vy?

Když angrešt, tak indický

Amla neboli indický angrešt má také své redukční účinky (5). K mání je i jako prášek, což usnadní užívání. Tento doplněk stravy prospívá trávení a zefektivňuje činnost metabolismu, tudíž se při dietě opravdu hodí. Navíc jde o jeden z nejštědřejších zdrojů vitaminu C, před kterým bledne závistí i citron.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Ájurvéda, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7329718/,  (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3854496/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891177/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21317655/






Reklama

Tip na večeři

Krémové dýňové rizoto s šalvějí

40min
(2 hlasů)

Dýňová polévka s chilli

40min
(3 hlasů)

Polévka z máslové dýně bez smetany

35min
(4 hlasů)
Více tipů
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat