Zazpívejte si. Budete štíhlejší, veselejší a zdravější

09.05.2024 | Hubnutí

Pokud máte splín, nějaké ty kilogramy navíc, nízký práh bolesti, narušené sebevědomí nebo oslabenou imunitu, měli byste zpívat ostošest a z plna hrdla. Ono to totiž přesně v těchto situacích dost pomáhá!

Zpěv je pravděpodobně jednou z nejstarších forem lidského vyjádření i umění, neboť jeho historie sahá až do dávných pravěkých dob. Už tehdy naši předci tušili, že je na tomto hlasovém projevu cosi zvláštního, magického a možná i léčivého. Chcete si zlepšit zdraví, náladu i postavu? Zanotujte si také!

Stres nemá šanci

Způsobů, jak zmírnit stres, je více. Patří k nim i zpěv, který ho tlumí okamžitě. Odhalila to studie (1) z roku 2017, jejíž autoři měřili účastníkům hladinu stresového hormonu kortizolu ve slinách, a to před i ke konci vystoupení. Záhy se ukázalo, že po nějaké té písničce je jeho úroveň značně snížená, proto se lidé cítí uvolněněji a veseleji.

Silnější imunita doslova na počkání

Dalším úžasným vedlejším účinkem téhle libozvučné činnosti bývá posílení obranyschopnosti (2). Je to vlivem imunoglobulinu A, tedy protilátky, kterou tělo vylučuje za účelem obrany před infekcemi. Příznivcům popěvování zpravidla koluje v krvi vyšší množství, proto jejich imunita funguje na výbornou. Zpěváčci také lépe snášejí bolest, protože díky tomuto koníčku, při němž se uvolňují neurotransmitery i endorfiny, k ní mají pozměněnou toleranci (3). Ke všemu vykazují i dávku zdravého sebevědomí (4)! A jak je to tady s tou dietou?

Kalorie, třeste se!

Zpívání sice není zázračným nástrojem na hubnutí, ale pravdou zůstává, že kalorie spalovat opravdu pomáhá. Vyžaduje totiž poměrně dost svalové práce, což v konečném důsledku popohání i metabolismus (5). Stojící osoba se v průměru zbaví 136 kalorií za hodinu, ta sedící něco kolem stovky. Kdybyste chtěli zeštíhlující efekt ještě trochu podpořit, občas si třeba u refrénu střihněte nějaký taneček, tukové zásoby se budou otřásat v základech. V redukčním režimu se přece každý zlepšovák počítá!

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/journals/psychology/articles/10.3389/fpsyg.2015.01242/full, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15669447/, (3) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/147470491201000403, (4) www.spcare.bmj.com/content/12/e4/e607, (5) www.londonsinginginstitute.co.uk/could-singing-help-you-lose-weight/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat