Proti přibírání vlivem menopauzy pomáhá sauna

V sauně se hubne samo a jako po másle. Dobré je navštěvovat ji hlavně v menopauze, kdy jsou tendence k hmotnostním přírůstkům dané hormonálně.

Těžko říct, co je na menopauze úplně to nejhorší. Ta věčná podrážděnost, nevypočitatelné návaly horka či ukrutné noční pocení? Anebo problémy se spánkem, takřka nulová chuť na sex, suchost pokožky a řídnutí vlasů? Co teprve nechtěné tloustnutí, které je pro tuto životní fázi typické.

Když si váha dělá, co chce

Běžně se uvádí, že ženy ve věku 45 až 55 let přibírají v průměru kolem půl kilogramu ročně (1). S přibývajícími roky dochází ke ztrátě svalové hmoty, což zpomaluje metabolismus a vede k nárůstu hmotnosti. O své se postarají i menopauzální výkyvy hormonů, jejichž vlivem se tuk ukládá v oblasti břicha, takže než se člověk naděje, nezapne kalhoty. Ale ještě nezoufejme, dámy! Zabojovat proti tomu lze. Stačí pravidelně vyrážet do sauny.

Plnou parou vpřed!

Na jaře, v létě i zimě, do téhle horké komůrky je třeba docházet bez ohledu na počasí. Podle nového vědeckého zjištění (2) je to totiž zaručená prevence nadváhy. „Naše studie jasně dokazuje, že tepelná terapie celého těla může sloužit jako účinné a neinvazivní řešení pro zvládání přibírání na váze a inzulinové rezistence spojené s menopauzou," stojí v nadějných závěrech tiskové zprávy. Hurá!

Kalorie, bojte se

Dvanáctitýdenní experiment prováděný na myších přinesl poznatek, že subjekty, které dostávají půlhodinové tepelné ošetření, vykazují menší poškození tkáně související se stárnutím a zlepšenou citlivost na inzulin, přičemž jsou oproti „kolegyním“ bez saunování štíhlejší. Zdá se tedy, že tepelná terapie efektivně bojuje proti nadbytečným kilogramům, a to i navzdory konzumaci tučnější stravy, pochvalují si vědci. „Všechno toto naznačuje, že pravidelná aplikace tepla napodobuje účinky spalování kalorií a pomáhá v úbytku tuku,“ uzavírá hlavní autor studie vědec Soonkyu Chung. Už máte dnes „odsaunováno“?

Zdroje: (1) wwwbetterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menopause-and-weight-gain, (2) www.newswise.com/articles/view/812861/?sc=dwhr&xy=10055602






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Ovesná kaše přes noc

5min
(1 hlasů)

Tousty k snídani

40min
(41 hlasů)

Toast s gorgonzolou

10min
(35 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

40min
(26 hlasů)
Více tipů
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat