Vláknina a sodík nafukují pracně vydřené ploché bříško

I když věnujete hodiny cvičení a stravování, které by měly zajistit perfektně ploché břicho, můžete se přesto setkat s frustrací, když vaše břicho vypadá nafouklé a neodpovídá vašemu úsilí. Dva hlavní viníci tohoto problému mohou být překvapivé komponenty vaší diety: vláknina a sodík.

Vláknina: Dvousečná zbraň

Vláknina je nezbytnou součástí zdravé stravy a nabízí řadu výhod, jako je zlepšení trávení, udržení stabilní hladiny cukru v krvi a podpora sytosti, což může pomoci při hubnutí. Avšak nadměrná konzumace vlákniny nebo její náhlé zvýšení ve stravě může vést k nadýmání.

Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina, obsažená v potravinách jako oves a luštěniny, se v trávicím traktu mění na gelovitou hmotu a může způsobit plynatost, protože ji bakterie ve střevech fermentují. Nerozpustná vláknina, kterou obsahují celozrnné pečivo či zelenina, pomáhá s peristaltikou střev, ale při vysoké konzumaci může vést k pocitu nadýmání.

Sodík: Skrytý nepřítel

Sodík je minerál, který naše tělo potřebuje v malých množstvích pro stabilní fungování, ale jeho nadbytek může způsobit zadržování vody, což přispívá k pocitu nafouklého břicha. Vysoký příjem soli vede k tomu, že naše tělo zadržuje více tekutin, což může vytvářet iluzi přibývajícího tělesného tuku hlavně kolem břicha.

Potraviny s vysokým obsahem sodíku zahrnují rychlé občerstvení, konzervované polévky, instantní nudle a další průmyslově zpracované potraviny. I když se snažíte jíst zdravě, může být obtížné kontrolovat příjem sodíku, protože je často skrytý v potravinách, které nevypadají solené.

Jak se vyhnout nafouknutí

Klíčovým krokem je sledování příjmu vlákniny a sodíku. Pokud zvyšujete příjem vlákniny, dělejte to postupně a kombinujte ji s dostatečným příjmem vody, aby se minimalizovalo riziko nadýmání. Při výběru potravin dávejte přednost čerstvým a minimálně zpracovaným, kde můžete sledovat jejich sodíkovou hodnotu.

Pozornost je třeba věnovat také dalším faktorům, jako je stres, rychlost jídla a žvýkání žvýkaček, protože všechny mohou přispět ke tvorbě plynu v žaludku. Důležité je rovněž si uvědomit, že každý jedinec je jiný a to, co pro jednoho může být problematické, pro druhého nemusí.

Získání plochého břicha může někdy znamenat více než jen fyzickou aktivitu a zdravé stravování. Je nutné chápat, jak různé složky stravy jako vláknina a sodík mohou ovlivnit vaše tělo, a jakými kroky lze zmírnit jejich vliv na váš vzhled a pocit nafouknutí. S trochou plánování a pozornosti k těmto detailům můžete dosáhnout bříška, které odráží vaše úsilí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7122060/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7056053/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat