Vaší tajnou zbraní na hubnutí by mohl být rezistentní škrob

Dejte svému tělu šanci, ať se trochu naškrobí! Rezistentní škrob podporuje hubnutí, rozpouští břišní tuk a zlepšuje glukózovou toleranci. A pozor – bez kalorického deficitu!

Tomu se říká jít do toho po hlavě. S vidinou štíhlejších křivek jste změnili své stravovací návyky, začali se více hýbat a konečně striktně dodržujete pitný režim. Výsledky jsou ale i po delší době sotva znatelné. Kde to vázne? Možná ve škrobu!

Pomoc jako na zavolanou

Rezistentní škrob je typ škrobu, který se v těle chová jako vláknina. Jak jeho název napovídá, je „rezistentní" vůči trávení, což znamená, že prochází trávicím systémem nerozložený až do tlustého střeva, kde slouží jako potrava pro prospěšné bakterie. Tento proces fermentace vede k produkci krátkých řetězců mastných kyselin, které přinášejí řadu zdravotních pozitiv, a to včetně zlepšení citlivosti na inzulin, snížení hladiny cukru v krvi a podpory zdraví střev (1). Rezistentní škrob je ale také tajnou zbraní na hubnutí.

Že by?

Prokázala to studie (2) zveřejněná v magazínu Nature Metabolism. Do ní bylo zahrnuto 37 účastníků s nadváhou, kterým byla poskytována zdravá a vyvážená jídla přizpůsobená jejich individuálním potřebám. Tato strava byla navržena tak, aby zajistila dostatek kalorií pro udržení aktuální tělesné hmotnosti a zabránila jakémukoli zvýšení nebo snížení váhy. Účastníci denně konzumovali 40 g rezistentního škrobu po dobu osmi týdnů. V další části studie pak dostávali stejnou dávku „kontrolního“ škrobu po obdobné období. A teď to přijde! Během jeho „užívání“ došlo k průměrnému úbytku tělesné hmotnosti o působivých 2,8 kg, a to bez kalorického deficitu. Respondenti zaznamenali také výrazný pokles břišního tuku a zlepšení glukózové tolerance.

Řekněte ano bohatým zdrojům

Chcete-li i vy zvýšit svůj dietní příjem rezistentního škrobu, zaměřte se na celozrnné cereálie, luštěniny i ne zcela dozrálé zelenější banány, ze kterých se vyrábí také mouka. Tu lze využít do různých receptů, například do pečiva, smoothies nebo palačinek. Rezistentní škrob obsahují také těstoviny, brambory, kešu ořechy, oves, hnědá rýže a celozrnné pečivo (3).

Zdroje: (1) www.webmd.com/diet/what-to-know-resistant-starches, (2) www.nature.com/articles/s42255-024-00988-y, (3) www.webmd.com/diet/what-to-know-resistant-starches






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat