Filozofie Billa Gatese pro úspěšný život

Bill Gates je známý svým bohatstvím a také se proslavil jako amatérský filozof a poradce. Tyto životní volby mu zřejmě pomohly dosáhnout úspěchu, jak naznačují některé z jeho nejznámějších citátů.

Bill Gates představuje na první pohled velmi zvláštní formu úspěchu: Jako spoluzakladatel společnosti Microsoft, jedné z nejúspornějších společností na světě v posledních desetiletích, je nyní multimiliardář a má velký vliv na jedno z nejdůležitějších průmyslových odvětví naší doby.

Nevíme, jak se Bill Gates každý den cítí nebo zda v noci dobře spí, a pro mnoho lidí představa mít miliardy dolarů v bance a pracovat v IT průmyslu rozhodně není atraktivním životním cílem. Z dálky ale Bill Gates nevypadá jako neúspěšný, nešťastný člověk. Naopak se zdá, jako by pro sebe v životě udělal spoustu věcí správně.

Naštěstí Bill Gates není člověk, který si své myšlenky a moudrosti nechává pro sebe.

Hodnota selhání

"Je hezké slavit úspěch, ale důležitější je dbát na poučení z neúspěchu." 

Znovu a znovu se říká, že je cenné a dobré, když se nám nedaří a děláme chyby. Mnoho psychologů nás nabádá, abychom na neúspěchy pohlíželi jako na pouhé zkušenosti, díky nimž získáváme informace. Zdá se, že Bill Gates sdílí tento názor. Větší hodnotu vidí v lekci z neúspěchu než v radosti z úspěchu, jak naznačuje jeho výše uvedený citát. 

I když vždy stejně usilujeme o úspěch a nevyhnutelně zažíváme pocit štěstí, který pociťujeme, když uspějeme, aniž bychom se k tomu museli vědomě rozhodnout, konstruktivní řešení neúspěchu vyžaduje aktivní rozhodnutí a iniciativu. Oslava úspěchu je snadná, ale vytěžit z neúspěchu to nejlepší je těžké. Pokud ale věříme Billu Gatesovi a mnoha dalším chytrým lidem, stojí za to to zkusit ze všech sil.

Jedinečnost člověka

"Nesrovnávejte se s ostatními lidmi [...] pokud ano, urážíte se."

Je v naší povaze jako společenských bytostí, že se orientujeme na naše bližní a srovnáváme se s nimi, abychom se zařadili, identifikovali a odlišili. Ale srovnávání s ostatními je pro nás zdravé a prospěšné jen tehdy, pokud posiluje naše povědomí o sobě a naší individualitě, místo aby ji mátlo. To je to, na co naráží Bill Gates, když říká, že se urážíme, když se srovnáváme s ostatními: Pokud nejsme spravedliví vůči své vlastní individualitě a svým jedinečným vlastnostem, určitým způsobem sami sebe diskriminujeme. 

Zatímco se k ostatním lidem vztahujeme téměř instinktivně a bez našeho zásahu, obvykle to vyžaduje zvláštní uvědomění a aktivní rozhodnutí se od nich odlišit a jít svou vlastní, jedinečnou cestou. Pokud se chceme inspirovat Billem Gatesem, je toto rozhodnutí důležité, abychom byli v našich životech úspěšní.

Odpovědnost za vlastní život

"Pokud se narodíš chudý, není to tvoje chyba. Ale je to tvoje chyba, když chudý zemřeš."

Nemáme žádný vliv na podmínky, se kterými začínáme svůj život. Ale jak ho povedeme a jednoho dne skončíme, je alespoň do jisté míry v našich rukou. Jako lidé patříme mezi nejpřizpůsobivější stvoření na této zemi. Dokážeme přežít i nepříznivé okolnosti a po usednutí do nejtemnější díry se v jinou dobu můžeme cítit jako nejšťastnější člověk na světě. Dokud se nevzdáme.

Bill Gates možná ve svém citátu mluvil o penězích, ale zvláště když v jeho prohlášení definujeme chudobu a bohatství šířeji, to, co říká, vede k rozhodnutí: Rozhodněme se čerpat ze svých životů a vzít si s sebou tolik, co můžeme, můžeme zemřít bohatí. Bez ohledu na to, jak jsme se narodili. 

Zdroj: www.inc.com/jeff-haden/bill-gates-says-living-a-happy-successful-life-comes-down-to-3-simple-things.html, www.allassignmenthelp.com/blog/journey-of-bill-gates/, názory autora






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat