Nepřehlédnutelné prvotní příznaky tiché nemoci zvané anorexie

Tlak na vzhled ženské postavy je všudypřítomný. Mladé dámy již od útlého věku vidí hubené modelky, herečky a seriálové postavy. Psychika tak může trpět na neuvěřitelné obrátky. Vpád do spárů anorexie je tak pro někoho vizí řešení problémů.

Anorexie, odborně nazývaná anorexia nervosa, je závažná psychická porucha, která postihuje jak tělo, tak mysl. Rozpoznání prvních příznaků je klíčové pro včasnou intervenci a léčbu. Porucha často začíná nevinně, ale může rychle přerůst v život ohrožující stav. Tento článek se zaměří na identifikaci prvních příznaků anorexie, aby se mohlo včas zakročit a poskytnout potřebnou pomoc.

Extrémní strach z přibírání na váze

Jedním z prvních a nejvýraznějších příznaků anorexie je intenzivní strach z přibírání na váze. Tento strach často vede k nadměrnému cvičení, extrémní dietě nebo úplnému vyhýbání se jídlu. I když osoba zhubne, tento strach neustává a může se dokonce zesilovat.

Porucha vnímání tělesného obrazu

Lidé trpící anorexií mají často zkreslený pohled na své tělo. I přes viditelnou podváhu se stále vidí jako obézní. Tento zkreslený obraz těla je hlavním motorem jejich chování a může vést k dalším extrémním opatřením k dosažení „ideální“ postavy.

Omezení příjmu potravy

Anorexie často začíná postupným omezováním jídelníčku. Osoba může vynechávat jídla, snižovat porce nebo se vyhýbat určitým skupinám potravin (například tukům a sacharidům). Tento omezený příjem potravy vede k významnému úbytku váhy, což může být jedním z prvních viditelných příznaků.

Obsesivní chování kolem jídla

Lidé s anorexií často vykazují obsesivní chování související s jídlem a přípravou jídla. Může se jednat o počítání kalorií, vážení potravin, přípravu komplikovaných jídel pro ostatní, aniž by sami jedli, nebo skrývání jídla. Tyto rituály jim pomáhají udržovat pocit kontroly nad svým příjmem potravy.

Sociální stažení

Anorexie často vede k sociálnímu stažení. Postižené osoby se mohou vyhýbat rodinným jídlům, společenským událostem a situacím, kde by mohly být nuceny jíst. Tento sociální ústup může být signálem, že se něco děje.

Fyzické příznaky

Fyzické příznaky anorexie mohou zahrnovat:

  • Rychlý úbytek váhy
  • Únava a slabost
  • Závratě a mdloby
  • Suchá kůže a lámavé vlasy
  • Amenorea (ztráta menstruace u žen)
  • Zimnice (i při teplém počasí)

Psychické a emocionální změny

Anorexie také ovlivňuje psychický stav. Osoby mohou trpět depresemi, úzkostmi, podrážděností a výkyvy nálad. Tyto změny jsou často důsledkem podvýživy a chemických změn v mozku.

Včasné rozpoznání příznaků anorexie je klíčové pro úspěšnou léčbu. Pokud máte podezření, že někdo ve vašem okolí trpí anorexií, neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Anorexie je vážná porucha, která vyžaduje odborný přístup a podporu.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459148/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat