Kvůli příliš intenzivnímu cvičení můžete paradoxně přibrat

Čím více a tvrději člověk cvičí, tím je štíhlejší. I podle selského rozumu to vypadá logicky, ovšem vědci přišli s tím, že to funguje spíše opačně. Tak se ve fitku tolik nehuntujte, ať zbytečně nepřiberete!

Bez práce nejsou koláče. S vidinou atraktivní postavy tedy cvičíte v maximálním nasazení, od čehož si slibujete rychlé a nepřehlédnutelné výsledky. Chcete říct pořádnou „jobovku“? Jdete na to úplně špatně. Častou příčinou přibírání jsou totiž právě nadměrně intenzivní tréninky. Proč nadělají víc škody než užitku?

Pocení s hormonálními následky

Velká fyzická zátěž může ovlivnit produkci hlavního stresového hormonu, což vede k silnější potřebě po odpočinku, nižší tělesné teplotě i tendenci k tloustnutí. Tvrdí to alespoň japonští vědci, kteří do svého průzkumu zahrnuli tři skupiny hlodavců (1). Dvě z nich absolvovaly mírný či náročný půlhodinový dril na běžeckém pásu, třetí mohla nerušeně odpočívat. Následující den autoři myší studie vypozorovali, že zvířata s nejtvrdším tréninkem vykazují sníženou aktivitu i teplotu, přičemž u nich zaregistrovali také nárůst hmotnosti, a to bez ohledu na způsob stravování.

Po dřině přichází lenost

„Reálné zkušenosti mnoha jedinců, kteří se po intenzivním tréninku cítí příliš vyčerpaní na to, aby se nějak více hýbali, propůjčují důvěryhodnost zjištěním naší studie,“ popisuje japonský vědec Takashi Matsui (2). Upozorňuje pak na to, že namáhání při vysokých intenzitách a následný výrazný útlum fyzické aktivity je značně kontraproduktivní. Hubnutí se podle něj docílí spíše lehčím konzistentním cvičením, které nezpůsobuje výkyvy hormonu kortizolu a tělo se po něm nepotřebuje tolik „léčit“. Tak v posilovně sešlápněte brzdový pedál a zvolte raději pohodovější cviky, u kterých se tolik nenadřete.

Zdroje: (1) www.neurosciencenews.com/exercise-weight-loss-neuroscience-26273/, (2) www.newscientist.com/article/2424586-why-vigorous-exercise-could-inadvertently-lead-to-weight-gain/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat