Cvičení v těhotenství není rozhodně tabu

Těhotenství je obdobím mnoha fyzických a emocionálních změn, a proto je důležité věnovat zvláštní pozornost fyzické aktivitě. Bezpečné cvičení během těhotenství může přinést řadu výhod pro matku i dítě. Může pomoci zmírnit běžné těhotenské nepohodlí, zlepšit náladu, zvyšovat energii a připravit tělo na porod. Je však důležité dodržovat určitá pravidla a pokyny, aby bylo cvičení skutečně bezpečné a prospěšné.

Konzultace s lékařem

Než začnete s jakoukoli cvičební rutinou během těhotenství, je zásadní konzultovat své plány s lékařem. Každé těhotenství je jiné a co může být bezpečné pro jednu ženu, nemusí být vhodné pro jinou. Lékař vám může doporučit, jaký druh cvičení je pro vás nejvhodnější a na co si dát pozor.

Výhody cvičení v těhotenství

Cvičení v těhotenství může:

  • Zlepšit náladu a energii
  • Podpořit lepší spánek
  • Zmírnit bolesti zad a další nepohodlí
  • Snížit riziko těhotenské cukrovky, preeklampsie a nadměrného přibírání na váze
  • Připravit tělo na porod posílením svalů a zvýšením vytrvalosti

Doporučené typy cvičení

Chůze: Je to skvělý způsob, jak se udržet aktivní bez nadměrného zatěžování kloubů. Chůze je bezpečná, snadno dostupná a může být prováděna téměř kdekoliv.

Plavání: Plavání je vynikající volbou, protože voda podporuje tělo a snižuje stres na klouby a vazy. Kromě toho poskytuje jemný trénink celého těla.

Jóga a pilates: Speciální kurzy jógy a pilates pro těhotné mohou pomoci zlepšit pružnost, sílu a rovnováhu. Důležité je najít instruktora, který je kvalifikovaný v práci s těhotnými ženami.

Posilovací cvičení: Lehké posilovací cvičení může pomoci udržet svalový tonus. Používejte lehké váhy a vyhněte se zadržování dechu při cvičení.

Cvičení, kterým se vyhnout

Vyhněte se aktivitám s vysokým rizikem pádu nebo úrazu, jako je lyžování, jízda na koni a kontaktní sporty. Také byste se měla vyhnout cvičením, která zahrnují ležení na zádech po prvním trimestru, protože tato poloha může omezit průtok krve k dítěti.

Bezpečnostní tipy

  • Zahřívání a chlazení: Před cvičením se vždy zahřejte a po cvičení se postupně ochlazujte.
  • Hydratace: Pijte hodně vody před, během a po cvičení.
  • Oblečení: Noste pohodlné, volné oblečení a dobře padnoucí podprsenku.
  • Poslouchejte své tělo: Pokud cítíte bolest, závratě, dušnost nebo jakékoli jiné nepohodlí, přestaňte cvičit a konzultujte to s lékařem.

Cvičení během těhotenství může být bezpečné a prospěšné, pokud je prováděno s rozvahou a po konzultaci s lékařem. Pamatujte si, že cílem je udržet se aktivní a zdravá, nikoli dosahovat rekordů. Věnujte pozornost signálům svého těla a užívejte si tuto speciální dobu bezpečně.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430821/, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-exercises/art-20546799






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat