Kolo jako ideální dopravní prostředek snižující nemocnost

Čím více kilometrů na kole ujedete, tím méně návštěv nemocnice a léků budete potřebovat. Tento zdravý způsob dojíždění nejenže přispívá k dobré fyzické kondici, ale také výrazně snižuje riziko chronických onemocnění a zlepšuje celkovou kvalitu života.

Kola jsou s námi už od 19. století a během svého dlouhého působení se stala symbolem svobody, dobrodružství a ekologické dopravy. Ale nově se ukazuje, že mají ještě jednu důležitou roli – jsou hrdiny našeho zdraví.

Komu se nelení…

Jistý nedávný skotský výzkum (1) nám to pěkně spočítal. Podle jeho závěrů mívají cyklisté o 47 procent nižší riziko předčasné smrti a o 10 procent menší pravděpodobnost hospitalizace z jakéhokoliv důvodu než ti, kteří se do zaměstnání dopravují autem, vlakem či autobusem. „Naše studie jen posiluje důkazy, že aktivní dojíždění má nepopiratelné zdravotní přínosy a může tak přispět k omezení celosvětové nemocnosti a úmrtnosti,“ shrnují své poznatky její autoři (2). Ti celých 18 let sledovali více než 82 tisíc lidí ve věku 16 až 74 let, přičemž analyzovali jejich údaje o způsobech dojíždění, návštěvách nemocnice a úmrtích.

Léky? Netřeba!

Dojíždění na kole za prací bylo o něco častější u mužů a mladých pracovníků na směny, ale výhody  poskytuje všem, a to bez ohledu na pohlaví. Po zohlednění nashromážděných informací a faktorů odborníci tvrdí, že „kolaři“ jsou odolnější vůči onkologickým chorobám, mají mnohem zdravější srdce a jejich zdravotní stav vyžaduje méně časté užívání léků na duševní poruchy. To zní ale nadějně, viďte? Na stranu druhou vědci nepopírají, že cyklisté čelí dvakrát vyššímu riziku, že se stanou obětí dopravní nehody, ovšem ani tohle negativum prý jmenované benefity nepřeváží. Podle jejich názoru je třeba více investovat do lepší městské cyklistické infrastruktury, aby se snížila míra těchto incidentů a podpořilo se tak bezpečné dojíždění na kole. Pokud si stále myslíte, že váš bicykl je určený pouze pro víkendové výlety, asi by neškodilo dát mu šanci i v pracovním týdnu.

Zdroje: (1) www.eurekalert.org/news-releases/1051263?, (2) www.bmjpublichealth.bmj.com/content/2/1/e001295






Celkem 0 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat