Hubnete? Dopřejte si dostatek vlákniny, tvrdí odborníci. Dobře, ale víte vůbec, proč je vláknina tak moc zdraví prospěšná? Její význam vás možná překvapí!
S pojmem vláknina se setkáváme dnes a denně. Často se ovšem stává, že mnozí nevědí, co je to vlastně zač. Pojďme si proto vlákninu trochu blíž představit. Vláknina (1) je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena.
Umí na sebe navázat velké množství vody, takže v podstatě zvětší svůj objem, což vyvolá pocit sytosti a oddálí pocit hladu. Vy pak nemáte potřebu přijímat více potravy, než je nutné (1). Tak už víte, proč je vláknina vaším mocným spojencem, pokud právě procházíte přeměnou v sexy dámu?
Potraviny s vysokým obsahem vlákniny byste měli konzumovat co možná nejčastěji. Jako doporučené denní množství se uvádí 25-30 gramů (2).
8 významných schopností vlákniny (1)
Víte, že…
Vláknina se dělí na nerozpustnou, kterou tvoří nestravitelné sacharidy, zejména celulóza a lignin, a rozpustnou, již tvoří pektin.
- vyvolává pocit nasycení
- stabilizuje hladinu krevního cukru
- podporuje pohyb střev
- odstraňuje zácpu
- upravuje zažívání
- pohlcuje nebezpečné a škodlivé látky
- pomáhá v boji proti civilizačním chorobá
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi
A ta nejdůležitější otázka ze všech? Které potraviny jsou na vlákninu opravdu bohaté (3)?
Sušené fíky, meruňky a švestky. Stačí jedna hrst.
Kukuřice. Už půlka šálku s vaším organismem dokáže divy. (Na popcorn ale zapomeňte. 100 gramů obsahuje 2 077 kilojoulů, což je 496,4 kilokalorií.)
Mandle, ořechy a další semínka. Naberte si do dlaně a chroupejte u televize.
Jablko a hruška. Považujte je za nejlepší svačinky vůbec.
Čočka, fazole, cizrna, pohanka, hnědá rýže. Jako příloha ideální!
Celozrnné vločky. Lepší start dne si ani nemůžete představit.
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614039/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218764/