Potřebujete si před návštěvou posilovny dobít baterky? Osvěžte se banánovým, kapustovým nebo ovesným smoothie. Žádná výzva pak pro vás nebude dost velká!
Jak by to asi vypadalo, kdybyste cvičili s pocitem, že máte sil doslova na rozdávání a vaše tělo je zásobeno živinami, které po tréninku usnadní svalovou regeneraci? Není to špatná představa, viďte? A právě proto nabízíme recepty na mixované nápoje, co zachutnají, podpoří vytrvalost i celkové zdraví. Které smoothie bude vaše oblíbené?
Banán s ořechy
Závěry jisté studie (1) zveřejněné v magazínu PLOS One sdělují, že dá-li si člověk před nějakou fyzickou aktivitou banán, dočká se srovnatelných účinků, jaké nabízí komerční sportovní nápoje. Co byste tedy měli zpracovat v mixéru při přípravě povzbuzujícího občerstvení? Kromě jmenovaného tropického plodu i dva šálky odstředěného mléka, trochu medu a hrstku vlašských ořechů. Z takového životabudiče načerpáte nejen energii, ale i deset gramů bílkovin a tři gramy vlákniny.
Kapusta a kiwi
Nejste příznivce banánu? A co třeba kiwi a kapusta? I tyto potraviny mohou značně vylepšit výkonnost (2). Stejně jako v předchozím případě je promixujte s odstředěným mlékem. Pokud si říkáte, čím tuto nezvyklou kombinaci dosladit, sáhněte po javorovém sirupu nebo stévii. S každým douškem téhle zelené medicíny získáte spoustu železa, vápníku a proteinů, stejně jako poctivou dávku vitaminů A, C a K.
Ovesné vločky
Nedávná kanadská studie (3) prokázala, že ti, kteří do svého jídelníčku zařadí ovesné vločky, hubnou rychleji a snadněji. Tedy alespoň ve srovnání s jedinci, co se tomuto obilnému produktu vyhýbají. Vločky jsou navíc báječným zdrojem energie, takže vám pomohou pokořit dosavadní sportovní rekordy. Jak si z nich udělat smoothie? Přidejte k nim odtučněné mléko, bílý jogurt, lněná semínka a neslazený kakaový prášek. Nic nezkazíte ani další prospěšnými přísadami v podobě mleté skořice, hřebíčku nebo kardamomu.
Zdroj: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0037479, (2) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.00101/full, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4561582/