Ořechy jsou dokonalou zdravou svačinkou

15.07.2021 Johanka Mo Výživa

V domácnostech nejčastěji najdeme klasické solené arašídy. Ano, se solí chutnají mnohem lépe než nesolené, ale je potřeba to nepřehánět. Oříšky mohou být skvělou svačinkou či způsobem, jak zahnat své chutě, a přitom udělat něco pro své zdraví. Každý druh má svá pro i proti. Oříšky obsahují mnoho kalorií, proto je potřeba kontrolovat i jejich množství, ovšem tuk, který přijmete díky ořechům, vlastně není až tak zlý.

Navzdory tomu, že jsou oříšky vysoce kalorickou potravinou, nelze je považovat za nevhodné, ani pokud je vaším primárním cílem redukce. Dříve byly oříšky jisté tabu a měly poměrně špatnou pověst. Dnes jsme na tom přesně opačně. Moderní přístupy, které jsou založené na konzumaci převážně tuku a bílkovin, považují oříšky za jeden z nejdůležitějších zdrojů tuku. A za prospěšné je považují i ostatní stravovací styly. Novodobé studie ukazují, že konzumace ořechů v rozumné míře je pro organismus v mnoha ohledech prospěšná. Oříšky jsou velmi prospěšné srdci. Právě díky odhalení tohoto účinku se začala jejich konzumaci věnovat velká pozornost. Fungují jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám, mají pozitivní vliv na vysoký tlak, pomáhají snížit cholesterol, jsou důležité pro mozek, a dokonce vám mohou pomoci při shazování přebytečných kil. Lze tedy říct, že oříšky  jsou celkově pro zdraví prospěšné. Dostatečný příjem nenasycených, a dokonce i nasycených tuků, které jsou označovány jako špatné, dle studií napomáhá udržovat zdravou hladinu testosteronu, což jistě všichni pánové ocení.

Jak už bylo zmíněno, oříšky obsahují převážně tuky, a to jak nasycené, tak nenasycené. A to samozřejmě není vše. Oříšky jsou velmi bohaté na vitaminy a minerály, vlákninu a také jsou zdrojem rostlinného proteinu. Ve zdravém jídelníčku by rozhodně měly mít prostor. Dejte si hrst na svačinu, do salátu, jen tak pro chuť, nebo je přidejte do dezertu. Další skvělou vymožeností moderní doby jsou oříšková másla. Vyberte variantu pouze z čistých ořechů a splníte účel stejně dobře, jako celými ořechy. U másla však pozor na množství, tato pochoutka je nesmírně návyková a velice kalorická. Oříšky jsou celkově jednou z nejkaloričtějších potravin, a je proto potřeba to s jejich množstvím nepřehánět. Jsou malé, a to může vzbuzovat pocit, že jich můžeme sníst hodně. Kalorie jsou ale pořád kalorie. Pojďme tedy na konkrétní druhy oříšků, jejich živiny a výčet benefitů, které jejich konzumací můžete svému tělu poskytnout.

Arašídy (podzemnice olejná)

Jde o zcela nejrozšířenější a nejvíce využívanou luštěninu. Plody jsou využity nejen k mlsání, ale i na arašídová másla a oleje. Jejich slupky pak v chemickém průmyslu. Domovinou podzemnice je Jižní Amerika. Díky jejich putování jednoduše pronikala i do Evropy a Afriky. Jedná se o jednoletou rostlinku, kterou řadíme mezi luštěniny. Dorůstá výšky do půl metru, ale to, co nás na ní nejvíce zajímá, je ukryté pod zemí.

Arašídy jsou velice výživné. Téměř polovinu jejich objemu tvoří nenasycené mastné tuky. Čtvrtinu pak tvoří sacharidy a další čtvrtinu bílkoviny. Pokud se podíváme na vitaminy, můžeme zde nalézt například B1, B2, B3 a B5, tedy látky nutné pro správné fungování nervové a oběhové soustavy. Potřebujeme-li doplnit zinek, fosfor, hořčík či vápník, jsou arašídy výbornou volbou. Jsou u nich také potvrzeny antioxidační schopnosti.

Negativem je nadměrná konzumace solených podzemnic, jelikož nadbytkem soli může docházet ke zvyšování krevního tlaku. Také množství tuků, které obsahují, se pohybuje opravdu vysoko. Proto je lepší jíst arašídy po malých dávkách, například po 50 g denně.

Lískové oříšky

Lískové oříšky se běžně využívají v potravinářském průmyslu. Vídáme je v čokoládách, tatrankách nebo v müsli. Samozřejmě jsou běžně k dostání, stejně jako arašídy, loupané v sáčcích a připravené ke konzumaci. Údajnou zemí původu lískových oříšků je Turecko. Lísky se tam totiž pěstují na více než 540 000 ha a ročně se vyprodukuje asi 450 000 tun.

Mají vysokou výživnou hodnotu. Obsahují velké množství kvalitních tuků, bílkovin a vitaminů komplexu B. Mimo to obsahují dostatek vlákniny, karotenu, vitaminu C a E, kyselinu listovou a pantotenovou. Ze stopových prvků u nich najdeme draslík, fosfor, vápník, síru, hořčík, sodík, bor, mangan, železo, měď, zinek, jod, chrom, selen a nikl. Také se tvrdí, že nastrouhané oříšky mají velký význam pro nemocné diabetem –cukrovkou.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy mají v potravinářském průmyslu široké využití. Působí příznivě na srdečně-cévní choroby a mají protizánětlivé účinky. Dále podporují chuť k jídlu a regulují krevní tlak. Také snižují hladinu cholesterolu. Je třeba zdůraznit, že léčebný účinek se projeví při pravidelné a dlouhodobé konzumaci, stačí pouhých 5 jader ořechů denně, takže se nemusíme obávat stoupající váhy. Dále se tvrdí, že vyživují ledviny, prohřívají plíce a kolena, zlepšují astma, posilují střeva a podporují peristaltiku. Pozor si musíme dát na jejich skladování. Ořechy mohou být snadno napadeny plísní.

Mandle

Mandličky jsou využívány hlavně jako ozdoba v potravinářském průmyslu. Zdobí se jimi mazance, vánočky atd. Také jsou k dostání naloupané v sáčcích nebo zalité karamelem apod. Mandloň pochází z Asie a patří mezi nejstarší šlechtěné a pěstované stromy na světě. Nejlépe se jí daří tam, kde se daří broskvím, meruňkám a vinné révě. Je to teplomilná dřevina rostoucí v současnosti především v Itálii, Portugalsku, na jihu Francie, Španělsku, na Balkáně a v severní Africe.

Studie z poslední doby prokázaly, že mandle jsou velmi zdravé, neboť oleje a další látky v nich obsažené dokážou výrazně snížit hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi člověka. Navíc obsahují další řadu vitaminů, které jsou zdraví prospěšné. Nejdůležitější z nich jsou antioxidanty, které pomáhají tělu zbavit se volných radikálů působících v buňkách a tkáních velkou neplechu. Volné radikály dokážou podnítit vznik rakoviny nebo poškodit cévy a srdce. Antioxidanty z mandlí jim v tom mohou zabránit.

Kešu

Kešu jsou semena tropického stromu ledvinovníku západního. Tento strom roste v Jižní a Střední Americe a cenné je i jeho dřevo. Hodně se pěstuje i v Indii. Semeno je uloženo v ořechu ledvinovitého tvaru zavěšeném na zdužnatělé jedlé stopce, která vzhledem připomíná hrušku. Tato dužina je bohatá na vitamin C a slouží k výrobě šťávy a vína. Oproti tomu skořápky ořechů obsahují toxický olej kardol.

Obsahují vitaminy B a hodně kyseliny listové. Mají spolu se slunečnicovým semínkem nejvyšší obsah hořčíku ze všech ořechů a semen vůbec. Mimo hořčíku mají také hodně železa, draslíku a fosforu.

Vysoké množství karotenoidů v kešu působí léčivě na kůži, sliznice a oči. Ořechy kešu jsou vhodné při onemocněních nervové soustavy. Podporují regeneraci a jsou vhodné při anémii.

Není ořech jako ořech

Oříšky a oříšková másla jsou jednou z nejoblíbenějších pochutin vůbec. Pokud vyberete přírodní varianty, uděláte svému tělu skvělou službu, protože ořechy jsou velice výživnou potravinou s vysokým obsahem vitamínů a minerálů a jsou tedy velmi prospěšné pro celkové zdraví. Obsahují sice poměrně dost tuku, ale tuky z nich jsou převážně prospěšné, pokud jsou konzumovány v rozumném množství. Jsou vážně hodně kalorické, a proto je potřeba dávat pozor, kolik jich sníte. Už jen proto, že jejich velikost vybízí ke konzumaci většího počtu. Byť jsou považovány za vhodné při redukčních režimech, ve velkém množství by vám mohly naopak nějaké to kilčo přidat. Nezapomeňte do jídelníčku přidat další zdravé tuky, jako je avokádo nebo nějakou tučnější rybu. A i oříšky je dobré střídat, protože jak vidíte, každý druh tělu poskytuje něco trochu jiného.

Autor:Johanka Mo, eatthis.com, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat