Při sestavování jídelníčku je potřeba myslet nejen na vhodné množství vlákniny. Její konzumace má totiž velkou spoustu benefitů pro vaše tělo. Ne vždy je ale její zařazování do stravy jednoduchou záležitostí a mají s tím problém i lidé, kteří jsou v oblasti zdravé výživy zkušenější. (1) Jak tedy docílit jejího dostatečného příjmu a těžit ze všech benefitů, které nabízí? Na to je zaměřen tento článek.
Ideální množství vlákniny
Ideální množství vlákniny by se ve vašem každodenním jídelníčku mělo objevit v řádech desítek gramů. Množství pochopitelně závisí také na tom, jestli se jedná o muže, či ženu a jakou má daná osoba hmotnost. Lidé, kteří mají tělesnou hmotnost vyšší, budou potřebovat přijímat vyšší množství, než ti, kteří váží méně. Obecně se ale doporučené množství vlákniny pohybuje kolem 20–35 g na den. Nicméně platí, že všeho moc škodí a i s vlákninou je možné to přehnat. Proto je vhodné nepřekračovat doporučené množství. (2)
Benefity pro tělo
Pravidelné zařazování vlákniny má pro lidské tělo spoustu zdravotních výhod. Patří mezi ně například snižování hladiny cukru v krvi, udržování zdravé hladiny cholesterolu, prevence žlučových kamenů a pomoc při vylučování škodlivých látek ven z těla. Mimo to je vláknina prospěšná i pro zažívání, zdraví tlustého střeva a pravidelné vylučování. Konzumace vlákniny není pro tělo pouze zdravá, ale dokáže vám také pomoci při hubnutí a přiblíží vás tak rychleji vytouženému cíli. Dostatečné množství vlákniny v jídelníčku totiž znamená, že nebudete mít tak často hlad a zasytí Vás na delší dobu. Lépe se tak reguluje denní příjem kalorií a snáze se dostanete do kalorického deficitu. (3)
Potraviny bohaté na vlákninu
Zmíněné výhody zní sice krásně, kde ale všechnu tu vlákninu sehnat? Vláknina je bohatě obsažena v pšeničných otrubách, sóji, fazolích, kvalitním celozrnném pečivu, ovesných vločkách a lněném semínku. V poměrně velkém množství je také obsažena v zelenině a ovoci. Mezi druhy ovoce a zeleniny bohaté na vlákninu patří: hrášek, fazolky, zelí, mrkev, brokolice, banány, fíky, maliny a rybíz. (4) Je tedy opravdu z čeho vybírat a je škola těchto chutných zdrojů vlákniny nevyžívat.
Když vezmeme v potaz běžné stravovací návyky dnešního člověka, který konzumuje hodně zpracovaných potravin, může se zdát nemožné vytouženého cíle dosáhnout. (5) Nevěště ale hlavu. Pokud si dokážete udržet disciplínu, určitě toho nebudete litovat a uvidíte i ucítíte výsledky.
Zdroj: (1) názor autora, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8955792/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315720/, (5) www.inverse.com/article/56284-f-factor-diet-nutritionist-clarifies-major-points